Нема доказа да је Радић починио тероризам

Небојша Томашевић
Нема доказа да је Радић починио тероризам

Бањалука - Александар Радић (42) из Челинца, којег сумњиче да је 30. марта из ручног ракетног бацача М80 зоља испалио ракету на зграду “Аграминвеста” у Бањалуци, пуштен је из притвора јер бањалучки Окружни суд сматра да он тим чином није починио тероризам, како га терети Републичко тужилаштво, сазнаје “Глас Српске”.

- Разматрајући захтјев тужилаштва за продужење притвора осумњиченом, вијеће је утврдило да се из доказа који су до сада прикупљени не може закључити да је он починио тероризам, дјело за које га терети тужилаштво. С обзиром на ту чињеницу, онда не постоји општи притворски услов па је одбијен приједлог тужилаштва за продужење притвора - навео је Окружни суд у образложењу своје одлуке.

Даље се наводи да се из свих до сада прикупљених доказа само може закључити да је Радић починио изазивање опште опасности и недозвољену производњу и промет оружја или експлозивних материја.

Судије сматрају да су изнесени наводи у наредби о спровођењу истраге за тероризам нејасни и да одражавају неодлучност самог тужиоца.

- Не постоји ниједан доказ уз достављени приједлог за продужење притвора да је осумњичени пројектил испалио на зграду “Аграминвеста” с циљем застрашивања грађана и уништавања уставних, политичких, економских или друштвених структура Републике Српске. За то се не наводе чак ни конкретни прихватљиви разлози - кажу судије у свом образложењу о одбијању продужења притвора.

Радић је ухапшен почетком октобра и тада му је на терет било стављено изазивање опште опасности, али је ово дјело преквалификовано. Републичко тужилаштво је 17. октобра, након преузимања истраге од Окружног тужилаштва Бањалука, донијело наредбу да против Радића буде поведена истрага због тероризма и неовлашћене производње и промета оружја или експлозивних материја. Радића терете да је испалио ракету на зграду “Аграминвеста” 30. марта с циљем застрашивања грађана и уништавања уставних, политичких, економских или друштвених структура Републике Српске. Нападом је, тврде у тужилаштву, довео у опасност и живот радника обезбјеђења Дејана Д. који је био у згради. Ракета је пробила стакло прозора на деветом спрату и ударила у плафон канцеларије. Процијењено је да је усљед експлозије проузрокована штета од 29.129 КМ. Према наредби о истрази, Радић је то кривично дјело починио заједно са најмање једним или више лица. Током истраге пронађена је зоља и на њој биолошки трагови осумњиченог Радића и још двије засад непознате особе.

Правична одлука

Бранилац Александра Радића адвокат Милета Бошковић сматра да је бањалучки Окружни суд донио исправну одлуку оцијенивши да се у овом случају не ради о тероризму.

- Одбрана је указивала и оспоравала тврдњу тужилаштва да се из радњи које је починио осумњичени може закључити да се ради о тероризму. Суд је то прихватио и та његова одлука је законита - казао је Бошковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана