На граници треба још 1.300 чувара

Ведрана Кулага Симић
На граници треба још 1.300 чувара

САРАЈЕВО - Гранична полиција БиХ дуже вријеме због мигрантског таласа који не јењава тражи додатне снаге да би заштитила границу и подигла безбједност на виши ниво, а вапаје су коначно преточили у нови правилник у којем наводе да им треба још око 1.300 службеника да би стали у крај изазовима.

Први човјек те институције Зоран Галић је веома често у посљедње вријеме наглашавао да Гранична полиција послове надзора границе спроводи на граници дужине око 1.600 километара и на 83 гранична прелаза те да, и у односу на постојећи Правилник о унутрашњој организацији, имају мањак људи у својим редовима.

У новом правилнику о унутрашњој организацији, који је већ упућен у фазу консултација на нивоу БиХ, истакнуто је да су овај потез повукли да би обезбиједили темељ за ефикасно реаговање на безбједносне промјене, али и да би реорганизовали своје организационе јединице, имајући у виду дугогодишњи проблем непокривености границе и мигрантску кризу.

Многи службеници из полицијских агенција које су у саставу Министарства безбједности БиХ, али и из Министарства унутрашњих послова Републике Српске, послати су у испомоћ граничарима због миграната. Промјене које се тичу повећања броја граничара, истакнуто је у новом акту, не произлазе само због миграната, него и због обима послова који се у посљедњих пет година значајно повећали, а трендови указују на даље повеће.

- Значајно је повећан број прелаза на граници и аеродромима у БиХ, док је и број кривичних дјела у вези са преласком границе већи за око 55 одсто, посебно када је ријечи о фалсификовању исправа и кријумчарењу људи - истакнуто је у приједлогу правилника.

Граничари су својим методама, између осталог узимајући у обзир и број радних сати, срачунали да им је укупно потребно 3.950 радника, од чега 3.730 полицијских службеника, 57 државних службеника и 163 запослена.

- У односу на тренутно систематизовани број полицијских службеника - 2.426, предложено је повећање за 1.304 - наведено је у правилнику који би већ идућег мјесеца, након консултација, требало да буде упућен у даљу процедуру.

Њихова рачуница је показала да би издаци према новом правилнику износили око 44 милиона марака.

- Предвиђени трошкови су планирани кад би се сви одједном запослили, с тим да је претпоставка да ће се на годишњем нивоу када буде усвојена предметна систематизација, број нових пријема повећавати за 300, што би значило да би трошкови за бруто плате и накнаде износили 591.525 КМ на мјесечном нивоу, односно нешто више од седам милиона годишње - навели су надлежни у припремљеном акту о систематизацији. Да треба ојачати редове Граничне полиције већ дуже вријеме указује и одређени број посланика и делегата на заједничком нивоу.

Школовање

Зоран Галић је раније појаснио и на који начин је могуће примити нове људе у Граничну полицију БиХ. Чак и ако би одмах добили потребан новац за те намјене, нови службеници на границу би могли да буду упућени тек након годину, јер толико трају конкурсна процедура и процес школовања граничних полицајаца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана