На данашњи дан рођен је Зоран Ђинђић

Агенције
На данашњи дан рођен је Зоран Ђинђић

На данашњи дан прије 63 године рођен је некадашњи премијер Србије Зоран Ђинђић, који је убијен 12. марта 2003. године.

Ђинђић је био српски политичар и државник, филозоф и доктор филозофије, један од 13 интелектуалаца који су обновили рад предратне Демократске странке, дугогодишњи предсједник Демократске странке, градоначелник Београда (1997) и предсједник Владе Републике Србије од 2001. до 2003, када је убијен.

Године 1994. је постао предсједник Демократске странке. Био је посланик у прва три вишестраначка сазива Народне скупштине и у Вијећу република Скупштине СРЈ.

Након низа масовних протеста због тога што је републичка влада поништила изборе током 1996/97, Ђинђић је 21. фебруара 1997. постао предсједник Скупштине града Београда. Са Српским покретом обнове Вука Драшковића и Грађанским савезом Србије Весне Пешић створио је коалицију „Заједно“, која се распала само четири мјесеца након своје побједе.

Ђинђић је смијењен са мјеста председника Скупштине Београда гласовима Социјалистичке партије Србије, Српске радикалне странке и Српског покрета обнове.

Ђинђић је убијен у Београду на степеништу зграде седишта Владе Србије 12. марта 2003. у 12:23. Погођен је једном у груди, метком који је пробио његово срце и убио га скоро тренутно. Брзо је одведен у болницу, гдје је примењен одговарајући поступак, али је његова смрт, ипак, проглашена један час касније. Према званичном Владином саопштењу, Ђинђић није био при свијести након доласка у болницу. Његов тјелохранитељ Милан Веруовић је такође био тешко рањен у стомак од другог хица.

Оба метка је, снајпером, са 130 метара удаљености, испалио је полицијски специјалац Звездан Јовановић, са прозора зграде Завода за фотограметрију. Јовановић је током своје завршне ријечи на суђењу поводом убиства Зорана Ђинђића изјавио да никада није на човјека пуцао из снајпера, односно да није обучени снајпериста.

Свих 12 оптужених за убиство премијера Зорана Ђинђића је осуђено на дугогодишње казне затвора. Милорад Улемек и Звездан Јовановић осуђени су на 40 година.

Убиству тадашњег предсједника Владе је претходило неколико ранијих неуспјелих покушаја убиства. Најпознатији неуспјели атентат изведен је у јутро 21. фебруара 2003. године, када је Дејан Миленковић Багзи, члан тзв. земунског криминалног клана, возећи камионет ауто-путем, код Београдске арене, покушао да заустави аутомобил у којем је био премијер, док су у засједи поред ауто-пута, наоружани минобацачима и аутоматским пушкама, чекала четворица атентатора. Ипак, Ђинђић је, захваљујући дјеловању обезбеђења, избјегао озбиљне повреде и преживио покушај убиства.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана