Милионска инјекција завршава локалне идеје

Драгана Орловић
Милионска инјекција завршава локалне идеје

БАЊАЛУКА - Унапређење пословног окружења, обнова и изградња путева, водовода, канализације и школа, само су неки од пројеката са којима ће општине и градови покуцати на врата Владе Српске, да би добили потребан новац за њихову реализацију.

Влада ће ове године локалним заједницама у Републици Српској подијелити 20 милиона марака, а износ који ће добити зависиће управо од пројекта којим аплицирају.

У Министарству финансија РС рекли су за “Глас Српске” да су позвали све градове и општине да до 31. августа пријаве и кандидују потенцијалне пројекте из области инфраструктуре и унапређења пословног амбијента.

- До сада је за пројекте аплицирало осам јединица локалне самоуправе и то Братунац, Лакташи, Рогатица, Рудо, Сребреница, Фоча, Теслић и Ново Горажде - рекли су у Министарству финансија РС.

И у осталим општинама и градовима ужурбано раде да би на вријеме завршили пројектну документацију и аплицирали за добијање новца. Први људи локалних заједница истичу да имају много планова, али да градске касе нису довољно тешке, због чега им је за реализацију идеја потребна финансијска инјекција Владе.

Градоначелник Приједора Далибор Павловић каже да у сарадњи са “Водоводом” припремају пројекте у области водоснадбијевања.

- Док не комплетирамо пројекат не знамо колико нам је новца потребно, али најважније је да све на вријеме завршимо - истакао је Павловић.

Начелник Челинца Владо Глигорић рекао је да у оквиру стратегије развоја имају много планова којима желе побољшати живот у тој општини, али да ће сада кандидовати пројекте у области водоснадбијевања и здравствене заштите, тачније, за изградњу амбуланте у мјесној заједници Јошавка.

- Заиста ће нам значити подршка Владе РС да све ово реализујемо - навео је Глигорић и додао да када посложе комплетан пројектни план, можда буде и још неки пројекат са којим ће аплицирати.

Градоначелник Зворника Зоран Стевановић за “Глас” каже да су већ спремили пројекат за доградњу постојећег објекта Основног суда, како би добили адекватне просторије за смјештај Окружног суда, Тужилаштва, Правобранилаштва, као и одјељења Привредног суда у Зворнику.

- Недостаје нам округло милион марака, због чега се заиста надамо да ћемо та средства добити кроз овај пројекат - истакао је Стевановић и додао да је све завршено и само чекају расписивање тендера за избор најповољнијег извођача радова. И то ће бити урађено, чим, како каже, добију потврду од Министарства финансија.

Из Требиња ће аплицирати према Влади РС за новац у износу до милион марака за пројекат прве слободне зоне у Српској.

- У идућих 30 дана биће процијењено шта је све неопходно од документације коју је потребно доставити Министарству финансија. Град је у завршној фази израде елабората и обезбјеђивања дозвола за слободну зону, а у идућем периоду морамо урадити пројекат који је неопходан да бисмо добили новац - навео је градоначелник Требиња Мирко Ћурић.

Квалитет програма

Министарка финансија РС Зора Видовић истакла је да ће у складу са величином локалне заједнице и квалитетом програма или пројекта зависити износи које ће општине или градови моћи добити.

- Максимално могу да добију милион марака - навела је раније Видовићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана