Каран са Србима у Аустрији: Резолуција показала само јединство српског народа

Срна
Каран са Србима у Аустрији: Резолуција показала само јединство српског народа

БЕЧ- Министар унутрашњих послова Републике Српске Синиша Каран изјавио је да је политиканска резолуција о Сребреници само показала јединство српског народа и да су сви Срби у свијету препознали њене политичке конотације.

Каран, који је боравио у Аустрији гдје је представнике српске дијаспоре упознао о ставу Српске о резолуцији о Сребреници, рекао је да је она потпуно показала да је усмјерена против свеколиког српског народа, гдје год да живи.

-Сви Срби у свијету су то доживјели као напад на себе, препознали политичке конотације и посљедице, препознали да не доноси помирење и толеранцију. Показали су да она не ремети само односе у БиХ, већ односе било гдје гдје живе Срби - истакао је Каран.

Он је додао да су упознали дијаспору са ставовима Републике Српске.

-Ми осуђујемо усвајање ове резолуције и сматрамо да је искључиво политичког карактера и да је читав тај процес уништио суверенитет БиХ, да је антидејтонски и антиуставан и да није у функцији помирења - нагласио је Каран.

Министар је навео да је резолуција необавезујућа и да ће бити одбачена, јер је неистинита, не може промијенити карактер рата у БиХ којој прави трајну штету, као и свим народима.

Додао је да све жртве у БиХ морају имати третман, те да је ова резолуција уништила повјерење.

-Морамо што чешће долазити у дијаспору, упознати наше људе са ставовима Републике Српске, да знају и дијеле наше ставове и да будемо јединствени - рекао је Каран.

Нагласио је да Срби у Аустрији врло озбиљно промишљају и шире свеукупне идеје српског народа и Републике Српске.

Каран сматра да ова политичка резолуција о Сребреници појачава српски патриотизам и снагу.

-Нико није побједник осим српског народа, двије трећине човјечанства је видјело да је резолуција политичког карактера и зна да Срби нису такав народ, да су слободарски народ и мислим да је то и једна добра страна ове несретне резолуције - рекао је Каран.

Додао је да у будућности треба учинити напоре да у уџбенике не уђе ниједно слово о оваквој неситини, преноси РТРС.

Шеф Представништва Републике Српске у Бечу Младен Филиповић рекао је да су Срби у Аустрији забринути због усвајања резолуције, притисака и њених посљедица.

Истакао је да би српски народ у овом тренутку требало да буде јединствен и сложан, јер су Срби увијек за мир и истину.

Филиповић је истакао да је одлука Владе од прије два дана из Сребренице потврда да Српска жели да очува мир.

-Састанак са министром Караном је показао колико је наш народ јединствен. Ово јесте једна неправда али мислим да треба да ходамо подигнуте главе -  рекао је Филиповић и додао да је већи дио свијета препознао да су Срби на страни истине.

Предсједник Аустријско-српског друштва Дејан Јелић рекао је да би сва српска друштва требало објединити под једну кровну организацију коју би подржале владе Српске и Србије, са којима би уско сарађивала и формирати српски свјетски конгрес који би дјеловао у свим државама.

-Један такав српски конгрес би нама много помогао, и Републици Српској и Србији -  оцијенио је Јелић и додао да би могли покренути тужбе против одређених људи и бранити интересе српског народа.

Предсједник СПКД "Просвјета" у Аустрији Марко Сарић сматра да резолуција о Сребреници носи бројне пријетње по цјелокупан српски народ, а једна од њих је би да српска дјеца, нарочито у дијаспори, кроз школске системе добијала искривљену слику историје.

-Мислим да „Просвета“ и остале организације које функционишу на подручју Аустрије треба да направе консензус о најважнијим питањима и само заједничким акцијама можемо да спречимо да наша деца уче погрешну историју - рекао је Сарић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана