Још једна срамотна пресуда Суда БиХ: За мучење 70 Срба само двије године затвора

Жељка Домазет
Још једна срамотна пресуда Суда БиХ: За мучење 70 Срба само двије године затвора

САРАЈЕВО - Суд БиХ осудио је ратног начелника Станице јавне безбједности у Горажду Ибру Меркеза на двије године затвора за злочине почињене над српским цивилима у том граду, док је његове подређене Предрага Богунића који је једно вријеме обављао дужност начелника те станице и командира те станице Ешрефа Хурића ослободио.

Меркез је проглашен кривим јер је утврђено да је као начелник незаконито затварао српске цивиле у периоду од средине јула до 4. августа 1992. године и и нечовјечно поступао према њима. Судско вијеће у саставу Медиха Пашић, Мира Смаиловић и Зоран Божић констатовало је да је све тројици суђено по Кривичном закону бивше СФРЈ, те да Меркез “није осуђиван”.

-  Меркез није осуђиван, налази се у позним годинама и изречена казна је испод законом прописаног минимума - рекла је предсједница вијећа Медиха Пашић констатујући да је Меркез починио ратни злочин против цивилног становништва искључиво српске националности.

Он је како је образложила незаконито затворио више од 70 цивила српске националности старости од седам до 70 година  и држао их у четири стана у близини станице.

- У том периоду као руководно лице забранио је излазак затвореницима из зграде. Изгладњивани су, без оброка и воде. Међу њима је била и трудница Биљана Петричић, срчани болесници, стари и изнемогли, жене и дјеца. Сви су држани у та четири стана у близини станице које је Меркез одабрао - рекла је Пашићева.

Фатима Николић која је присуствовала изрицању пресуде рекла је да се осјећа грозно и да је остала без ријечи.

- Ово је понижавајуће. Двије године?! То је срамота. Толике жртве. Све је јасно. Чекала сам 27 година на пресуду. Убијени су ми муж, дјевер, свекрва, заова, цијела породица. Моја породица је ту живјела 400 година у центру Горажда и једина сам остала да се борим. Не знам на колико врата сам ишла. Они то заташкавају. За све је крив Меркез и Хаџовић. Овај Богунић је Србин. Можда је морао да ради то што је радио, али ја бих се радије убила него то чинила - рекла је Фатима Николић која је била удата за Србина у Горажду.

Каже да се своје породице не стиди а да би требало да се стиде и Суд и комплетно правосуђе.

“Као да су пилићи”

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић рекао је за “Глас Српске” да је ова пресуда понижавајућа пресуда.

- Виша казна би била изречена да је ријеч о пилићима а не људима који су мучени и малтретирани по Горажду. Јасно је да и даље у Суду БиХ сједе ратни кадрови, да доносе пресуде испод законског минимума и да овакво правосуђе не може опстати. Недопустиво је да се за такве ратне зличине доносе пресуде од двије године, да се ослобађају они који су те ратне злочине чинили. Ово што раде је поновни злочин и ништа више - рекао је Којић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана