Ивошевић: Суд БиХ одбио захтјев за обнову поступка против генерала Ђукића

Срна
Ивошевић: Суд БиХ одбио захтјев за обнову поступка против генерала Ђукића

Бањалука - Милорад Ивошевић, шеф тима одбране генерала Војске Републике Српске Новака Ђукића, изјавио је данас Срни да је Суд БиХ одбацио као неоснован захтјев тима одбране за обнављање поступка у случају "Тузланска капија", али да ће одбрана уложити жалбу на то рјешење.

"Овакво рјешење Суда БиХ представља преписану пресуду Апелационог вијећа Суда БиХ од 6. априла 2010. године, којом је одбио жалбу Новака Ђукића на првостепену одлуку у којој је осуђен на 25 година затвора", истакао је Ивошевић, који је рекао да је рјешење добио синоћ.

Он је појаснио да Суд БиХ није дао никакво друго објашњење у погледу свих околности, већ је само закључио да су стање и чињенице утврђене у првостепеном поступку и да за њих не постоји "ниједна друга истина", осим истине вјештака Тужилаштва БиХ Берка Зечевића и истине коју је утврдио првостепени Суд.

Ивошевић најављује да ће Тим одбране генерала Ђукића уложити жалбу на овакво рјешење Суда БиХ и тражити да се у поступку провјере наводи тима одбране, јер је у крајњем случају право сваког човјека, оптуженог или осуђеног лица, да се утврди истина.

Према његовим ријечима, веома је индикативно то што Суд БиХ овакву одлуку доноси управо пар дана прије годишњице од овог трагичног догађаја.

"То није случајно јер они желе на овај начин да подстакну родитеље и родбину унесрећене дјеце да живе у лажном увјерењу и лажној истини да је то почињено на начин како је то Суд утврдио", рекао је Ивошевић, истичући да је то веома лоша порука, али да ће се кад-тад утврдити материјална истина.

Ивошевић је рекао да је основа за овакву одлуку Суда БиХ исказ Зечевића, који је на први поглед сваком био депласиран и у току поступка је исказана сумња у вјеродостојност.

Ивошевић је истакао да је тим одбране извршио емпиријским методама утврђене опите који су недвосмислено показали да Зечевић ни у једном параметру својих закључивања није дао тачне податке Суду.

"Суд БиХ у даљем образложењу каже да понуђени докази одбране не представљају нове чињенице", каже Ивошевић.

Он додаје да је несхватљиво да за тај Суд није ново то што је научно и егзактно утврђено да се не ради о испаљивању гранате калибра 130 милиметара, већ да се ради о терористичком акту за које у тренутку вођења поступка нико није могао знати да постоји.

"За Суд ништа не значи да у новим чињеницама нема ниједног сегмента од навода вјештака Берка Зечевића који би био потврђен у том егзактном налазу", рекао је Ивошевић.

Он је упитао какво је то вјештачење "објективног вјештака" Берка Зечевића, који након вјештачења изјављује "Дневном авазу" да ће се до краја живота борити да се утврди да су то починиле снаге ВРС.

Суд БиХ осудио је 2014. године генерала Ђукића на 20 година затвора, прогласивши га кривим да је, као командант Тактичке групе "Озрен" Војске Републике Српске у мају 1995. године наредио артиљеријском воду да из топова гранатира Тузлу.

Одбрана генерала Ђукића поднијела је захтјев Суду БиХ за обнављање поступка у случају "Тузланска капија" због нових доказа до којих је дошла.

На војном полигону у Никинцима 4. септембра 2014. године је одржана реконструкција догађаја познатог као "Тузланска капија", који се десио у Тузли 25. маја 1995 године.

Уз присуство судских вјештака, представника Војске Србије, Министарства правде Републике Српске и представника медија приказана је демонстрација овог догађаја која је побила тезу да је граната испаљена са положаја на ком су се налазили припадници Војске Републике Српске.

Тада је на градском шеталишту у Тузли од минско-експлозивне направе погинуо 71 грађанин Тузле, а рањено више од 130.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана