ХДЗ БиХ, уочи расписивања избора, поручује да не диже руке од измјена регулативе: Биће како закон каже, а не ЦИК

Ведрана Кулага Симић
ХДЗ БиХ, уочи расписивања избора, поручује да не диже руке од измјена регулативе: Биће како закон каже, а не ЦИК

САРАЈЕВО - Општи избори у БиХ требало би да буду расписани сутра, према важећим прописима.

Посљедњи покушај измјена Изборног закона тек накнадно ће добити епилог, након вета Бошњака у Дому народа Парламента БиХ, а из ХДЗ-а поручују да не одустају, уз тврдњу да је то у интересу свих народа и осталих у овој земљи.

Клуб Бошњака је уложио вето, односно покренуо питање заштите виталног националног интереса на ХДЗ-ов приједлог измјена Изборног закона БиХ на сједници Дома народа прошле седмице, а тај акт је у рукама заједничке комисије. Њу чине делегати Средоје Новић (СНСД), Драган Човић (ХДЗ БиХ) и Бакир Изетбеговић (СДА), а задатак је да ових дана покушају да усагласе приједлог измјена закона. Са њима јуче нисмо успјели ступити у контакт, а из ранијих изјава и ставова, те актуелних међустраначких односа, све указује на то да договора неће бити и да ће, о овим предложеним измјенама, посљедњу ријеч дати Уставни суд БиХ, како налаже процедура у случају посезања за механизмом заштите виталног интереса. 

Замјеница предсједника ХДЗ-а БиХ Борјана Кришто за “Глас” тврди да су приједлози у складу са Уставом и да строго воде рачуна да ни на који начин не крше ни тај највиши правни акт земље, нити позицију било којег од три конститутивна народа. Кришто, која је и замјеница предсједавајућег Представничког дома Парламента БиХ, наглашава да је за државу каква је БиХ веома важно да буде обезбијеђен легитиман избор представника, посебно у Предсједништво БиХ и домове народа. На питање шта се може очекивати, имајући у виду вето и то да ће избори бити по истим правилима као и претходни, каже да је тешко дати одговор на то.

- Наш приједлог је у процедури. Избори ће ићи онако како је дефинисао Изборни закон, а не како то одлучи нелегално тијело које је задужено за спровођење. То су реалности које ћемо ми пратити у складу са изборним календаром и према томе се одређивати, а све друго је одговорност свих политичких представника. У овом тренутку нема правних ни политичких услова за одржавање избора и имплементацију резултата имајући у виду да су одредбе закона које дефинишу попуњавање федералног Дома народа стављене изван правне снаге, као неуставне, тако да је то одговорност свих - истакла је Кришто, која сматра да никако није добро што БиХ са оваквом неизвјесношћу улази у нови изборни циклус.

ХДЗ је, као и странке окупљене око те партије, подвукао да све и да дође до разговора и компромиса, сви би били задовољни и ставили тачку на то питање, а у “интересу свих у БиХ”.

- Нажалост, изостао је компромис и повјерење, а то је БиХ најпотребније због политичке стабилности и будућности. Морамо превазићи то да један народ другом бира политичке представнике. Измјена Изборног закона је наш приоритет и интерес у контексту уставног поретка БиХ, увијек ћемо имати јасан политички став, на принципу уставне равноправности сва три народа и других. Став о свему ће дати наши страначки органи и тијела која заступају интересе хрватског народа у БиХ - поручила је. 

На питање да ли ће ХДЗ БиХ бојкотовати изборе, како се спекулише данима, а све због неуспјеха изборне реформе, каже да не користе термин “бојкот”.

- Ми смо странка која има ставове о свим питањима, тако да ћемо имати и о томе, те на вријеме информисати јавност - закључила је.

Из Клуба Бошњака раније су поручили да су одлуке у ХДЗ-овом приједлогу дискриминационе, да је прекршен Устав ФБиХ код начина избора делегата у Федералном дому народа, као и члан Устава БиХ, те да су уочене повреде Конвенције о људским правима и Венецијанске комисије. Из Клуба Срба су, такође, реаговали. Према њиховим ријечима, није било разлога да измјене не буду усвојене, уз оцјену да је проблем у СДА и Бошњацима, који не желе да изгубе оно што имају према важећем закону.

Идеје

Клуб Хрвата у Дому народа Парламента предложио је да, између осталог, члан Предсједништва БиХ из реда тог народа буде биран међу хрватским кандидатима, по електорском моделу, који су освојили највише гласова у најмање три од пет кантона - Херцеговачко-неретванском, Средњобосанском, Западнохерцеговачком, Ливањском и Посавском. Предложено је и да се на нови начин бирају делегати у Дому народа Парламента ФБиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана