Ово је разлог зашто жене чешће траже развод

ГС
Foto: Илустрација

Разводи су, како показује статистика, постали знатно чешћи у модерном друштву, а, изненађујуће, жене су те које чешће покрећу поступак.

Питање које мучи многе је: зашто је то тако? Према ријечима познате сексолошкиње Biance Schmidt, која редовно пише за VG, одговори се крију у дубоким емоционалним и другим потребама које су често занемарене.

"Као и биљке, љубавни односи захтијевају његу и пажњу", објашњава она.

Додаје да су сви односи изазовни и да ниједан пар не може потпуно избјећи потешкоће. 

"Права љепота везе се открива кроз суочавање и превазилажење заједничких изазова. То је процес који нас обогаћује и развија, како индивидуално, тако и као пар", каже она.

Историјски, до средине 20. вијека, разводи су били ријеткост. Брачни парови су остајали заједно из економских и практичних разлога, док су јасно дефинисане улоге мушкарца и жене подржавале тај систем.

Међутим, са економском еманципацијом жена, која је донијела веће шансе за запошљавање и независне приходе, склоност ка разводима је почела нагло да расте. 

"Жене данас, више него икада, иницирају разводе", потврђује статистика у западним земљама.

Данска студија објављена у "PubMed" идентификовала је пет кључних разлога због којих парови прекидају своје везе: недостатак љубави и интимности, проблеми у комуникацији, недостатак симпатије и поштовања, разилазак путева, као и озбиљне преваре и повреде повјерења.

Иако многи воле да мисле да ће максима "срећна жена, срећан живот" сама по себи одржати брак, Schmidt наглашава да је за праву срећу потребно много више, преносе Вијести.

"Емоционална блискост, међусобно поштовање и разумијевање су кључни за здраве и дуготрајне односе", истиче она. 

Америчка студија међу универзитетским студентима открила је да жене имају знатно већа очекивања од брака, што може да води ка разочарањима када се ти снови не остваре.

"Када презир према партнеру уђе у везу, то обично значи почетак краја", упозорава Schmidt, додајући да је кључно очувати љубав и поштовање према партнеру као темељ дуговјечне среће.

Дакле, како да се обезбиједи да брак опстане у овим изазовним временима? 

Инвестирање времена и труда у "основне вриједности" као што су емпатија и искрена комуникација може бити пресудно. 

Разумијевање дубоких емоционалних потреба вашег партнера, као и ваше способности да их испуните, може значајно допринијети стабилности и задовољству у вашем заједничком животу, преноси АТВ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана