Гарда „Пантери“ обиљежила 32 године од оснивања: "Борили се часно и витешки"

Срна
Гарда „Пантери“ обиљежила 32 године од оснивања: "Борили се часно и витешки"

БИЈЕЉИНА - У Бијељини су данас обиљежене 32 године од оснивања Гарде “Пантери”, специјалне јединице Војске Републике Српске која је прошла готово сва ратишта и имала 1.150 бораца, од којих је 101 погинуо у одбрани Српске, те отворена изложба ратних фотографија “Брчански зид” о томе како су јединице Војске и Полиције Српске у току Одбрамбено-отаџбинског рата одбраниле Брчко.

Бојан Савић, савјетник предсједника Републике Српске Милорада Додика и син ратног команданта Гарде “Пантери” Љубише Савића Маузера, рекао је да је ова јединица била најелитнија и увијек тамо гдје је најтеже, борећи се часно и витешки.

-Оставили су једну врсту моралног компаса за све нас који се и данас боримо. Морамо остати на том путу саборности и витешки се борити да очувамо мир и све оно за шта је 101 човјек из ове посебне јединице дао свој живот - рекао је Савић новинарима на Тргу краља Петра Првог Карађорђевића, испред Централног споменика погинулим борцима Семберије гдје су евоциране успомене на саборце и вријеме у којем су животе давали за одбрану и слободу Српске.

Он је напоменуо да српски усуд јесте непрестана борба.

-И данас, када су велики напади на Републику Српску и изазови пред нама су велики - додао је Савић.

Након што су породица, пријатељи, саборци, грађани одали почаст погинулим борцима ове елитне јединице и свим за слободу погинулим борцима Војске Републике Српске, те положили вијенце и цвијеће, у Галерији Центра за културу “Семберија” свечано је отворена изложба ратних фотографија - “Брчански зид”.

Предсједник Удружења ветерана “Гарда Пантери” које је организатор данашњег обиљежавања Петар Цвијетиновић рекао је да је ова јединица настала из народа.

-Ми смо јединица која је настала из покрета, као војна формација из бивших војних бригада, настали смо буквално из народа - рекао је Цвијетиновић и додао да је Смолућа једна од најважнијих акција коју је спровела Гарда у сарадњи са другим јединицама, и веома значајна јер је тада спасено око 8.000 становника из окружења муслиманских снага у рејону општине Лукавац.

Истакао је да је данас отворена изложба ратних фотографија “Брчански зид” посвећена покојном ратном фотографу Томиславу Петернеку из Београда који је у току рата често боравио у Брчком.

-Направио је хиљаде фотографија, овјековјечио ратне догађаје у Брчком, а изложба посвећена њему говори како су јединице Војске и полиције Републике Српске браниле Брчко, како се бранио коридор, комплексна војна операција, како смо заједничким снагама и слогом бранили Брчко и одбранили до краја рата - нагласио је Цвијетиновић.

Посљедњи ратни командант Гарде “Пантери” Љубиша Лазић рекао је да су припадници Гарде прије 32 године на Обријежи први пут положили заклетву, а већ сутрадан кренули на фронт.

-У Брчком је била тешка ситуација за српски народ и истог момента смо кренули у пробој коридора. Наша команда, команда корпуса Источно-босанског дала нам је задатак да помогнемо Крајишницима, а послије тога смо ишли у Смолућу - подсјетио је Лазић.

Он је указао да пријетње постоје и након 32 године.

-Ево, послије 32 године нам опет нешто пријете, али то су углавном криминалци који су огрезли у криминалу, па би онда они да ратују. Нека нас оставе на миру, ми нећемо никога нападати, ми нећемо никуд да идемо, чувамо своје као што смо чували - поручио је Лазић.

Чланови Удружења су, након отварања изложбе, у хотелу “Дрина” уручили захвалнице и плакете пријатељима.

Златна плакета Удружење припала је генералу Будимиру Гаврићу, плакету Удружења добио је директор “Србија-гаса” Душан Бајатовић, те предсједник ветерана Посебне јединице полиције Министарства унутрашњих послова Србије Саша Пантелић, као и начелник општине Власеница Мирослав Краљевић, предсједник Скупштине града Александар Ђурђевић.

Уручене су и бројне захвалнице.

Потом је у хотелу приређен и ручак за госте и борце Гарде “Пантери”.

“Гарда Пантери” основана је 2. маја 1992. године и била је једна од најелитнијих јединица Војске Републике Српске, која је прошла готово сва ратишта.

Бригада је у току рата два пута одликована - Орденом Немањића 1993. године за борбе код Смолуће и Карађорђевом звијездом другог реда 1995. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана