Garda „Panteri“ obilježila 32 godine od osnivanja: "Borili se časno i viteški"

Srna
Garda „Panteri“ obilježila 32 godine od osnivanja: "Borili se časno i viteški"

BIJELjINA - U Bijeljini su danas obilježene 32 godine od osnivanja Garde “Panteri”, specijalne jedinice Vojske Republike Srpske koja je prošla gotovo sva ratišta i imala 1.150 boraca, od kojih je 101 poginuo u odbrani Srpske, te otvorena izložba ratnih fotografija “Brčanski zid” o tome kako su jedinice Vojske i Policije Srpske u toku Odbrambeno-otadžbinskog rata odbranile Brčko.

Bojan Savić, savjetnik predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i sin ratnog komandanta Garde “Panteri” Ljubiše Savića Mauzera, rekao je da je ova jedinica bila najelitnija i uvijek tamo gdje je najteže, boreći se časno i viteški.

-Ostavili su jednu vrstu moralnog kompasa za sve nas koji se i danas borimo. Moramo ostati na tom putu sabornosti i viteški se boriti da očuvamo mir i sve ono za šta je 101 čovjek iz ove posebne jedinice dao svoj život - rekao je Savić novinarima na Trgu kralja Petra Prvog Karađorđevića, ispred Centralnog spomenika poginulim borcima Semberije gdje su evocirane uspomene na saborce i vrijeme u kojem su živote davali za odbranu i slobodu Srpske.

On je napomenuo da srpski usud jeste neprestana borba.

-I danas, kada su veliki napadi na Republiku Srpsku i izazovi pred nama su veliki - dodao je Savić.

Nakon što su porodica, prijatelji, saborci, građani odali počast poginulim borcima ove elitne jedinice i svim za slobodu poginulim borcima Vojske Republike Srpske, te položili vijence i cvijeće, u Galeriji Centra za kulturu “Semberija” svečano je otvorena izložba ratnih fotografija - “Brčanski zid”.

Predsjednik Udruženja veterana “Garda Panteri” koje je organizator današnjeg obilježavanja Petar Cvijetinović rekao je da je ova jedinica nastala iz naroda.

-Mi smo jedinica koja je nastala iz pokreta, kao vojna formacija iz bivših vojnih brigada, nastali smo bukvalno iz naroda - rekao je Cvijetinović i dodao da je Smoluća jedna od najvažnijih akcija koju je sprovela Garda u saradnji sa drugim jedinicama, i veoma značajna jer je tada spaseno oko 8.000 stanovnika iz okruženja muslimanskih snaga u rejonu opštine Lukavac.

Istakao je da je danas otvorena izložba ratnih fotografija “Brčanski zid” posvećena pokojnom ratnom fotografu Tomislavu Peterneku iz Beograda koji je u toku rata često boravio u Brčkom.

-Napravio je hiljade fotografija, ovjekovječio ratne događaje u Brčkom, a izložba posvećena njemu govori kako su jedinice Vojske i policije Republike Srpske branile Brčko, kako se branio koridor, kompleksna vojna operacija, kako smo zajedničkim snagama i slogom branili Brčko i odbranili do kraja rata - naglasio je Cvijetinović.

Posljednji ratni komandant Garde “Panteri” Ljubiša Lazić rekao je da su pripadnici Garde prije 32 godine na Obriježi prvi put položili zakletvu, a već sutradan krenuli na front.

-U Brčkom je bila teška situacija za srpski narod i istog momenta smo krenuli u proboj koridora. Naša komanda, komanda korpusa Istočno-bosanskog dala nam je zadatak da pomognemo Krajišnicima, a poslije toga smo išli u Smoluću - podsjetio je Lazić.

On je ukazao da prijetnje postoje i nakon 32 godine.

-Evo, poslije 32 godine nam opet nešto prijete, ali to su uglavnom kriminalci koji su ogrezli u kriminalu, pa bi onda oni da ratuju. Neka nas ostave na miru, mi nećemo nikoga napadati, mi nećemo nikud da idemo, čuvamo svoje kao što smo čuvali - poručio je Lazić.

Članovi Udruženja su, nakon otvaranja izložbe, u hotelu “Drina” uručili zahvalnice i plakete prijateljima.

Zlatna plaketa Udruženje pripala je generalu Budimiru Gavriću, plaketu Udruženja dobio je direktor “Srbija-gasa” Dušan Bajatović, te predsjednik veterana Posebne jedinice policije Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije Saša Pantelić, kao i načelnik opštine Vlasenica Miroslav Kraljević, predsjednik Skupštine grada Aleksandar Đurđević.

Uručene su i brojne zahvalnice.

Potom je u hotelu priređen i ručak za goste i borce Garde “Panteri”.

“Garda Panteri” osnovana je 2. maja 1992. godine i bila je jedna od najelitnijih jedinica Vojske Republike Srpske, koja je prošla gotovo sva ratišta.

Brigada je u toku rata dva puta odlikovana - Ordenom Nemanjića 1993. godine za borbe kod Smoluće i Karađorđevom zvijezdom drugog reda 1995. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana