Вучић појаснио шта је ново у усаглашеној резолуцији о Сребреници

Танјуг
Вучић појаснио шта је ново у усаглашеној резолуцији о Сребреници

БЕОГРАД- Предсједник Србије Александар Вучић истакао је данас да у предложеној усаглашеној резолуцији о Сребреници нема никаквих суштинских измјена, да су прихваћена три британска амандмана која су, како каже, “за малу ноту појачали” резолуцију и додао да очекује да се гласање о њој одржи 15. или 16. маја.

Гостујући на РТС-у, Вучић је рекао да су се резолуцији као коспонзори придружили Естонија, Пољска, Луксембург, Хрватска и Бугарска.

-Прихваћен је Перуов амандман да се каже “међународни судови”, а не само Међународни кривични трибунал за бившу Југославију, већ да се рачуна и Међународни кривични Суд у Хагу - напоменуо је предсједник Србије.

Додаје да је једногласно одбијен приједлог Ирана да се у резолуцији спомене и геноцид у Гази и да су, из њему непознатог разлога, одбили предложене измјене аустралијске делегације.

-Целу ову причу су урадили како би рекли да су обавили свеобухватне консултације. Да будемо сасвим прецизни. Они никакве консултације нису обавили, они су обавили у кругу својих коспонзор пријатеља, ни са ким другим то нису обавили. Ми смо упутили писмо и Немцима и Руанди са нашим примедбама, молбама и захтевима. Никакав одговор нисмо добили- објаснио је Вучић и оцијенио да они који су писали резолуцију не желе дијалог и не желе да разговарају са онима који другачије мисле.  

Њихов је план, како је рекао, да се о резолуцији гласа између 13. и 17. маја, највјероватније 15. и 16. и да се поклопи са гласањем о пријему Приштине у Савјет Европе.

-Србија се није обрукала. У једној одвратној атмосфери коју су креирали и у региону и у Европи и свету, против Србије и српског народа, ми ниједног секунда нисмо негирали ужасне злочине који су се догодили у Сребреници. Знате, када имате одбрамбене механизме, када сте тако нападнути, тада имате право и да се браните на другачији начин. Ми то нисмо учинили ниједног секунда. Увек смо показали пијетет према жртвама, поштовање према жртвама - рекао је Вучић и истакао да се Србија држала достојанствено, поносито, часно и одговорно.

Каже да је упознао велики дио свијета са оним што се збива и да је поносан на рад огромног броја људи.

Поручио је да „ћемо наставити да се боримо“ са, како је рекао, “јасном чињеницом да знамо да ће исход бити неповољан по нас”.

-Али нисам сигуран да они који су осмислили ту резолуцију да ће се много томе радовати када буду видели како је расположење људи и како је расположење земаља. Наставићемо нашу борбу. Наш је посао и наша обавеза да се боримо за нашу земљу - нагласио је Вучић.

Каже да ће наставити да разговара са иностраним партнерима о резолуцији о Сребреници.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана