Иво Јокић, почасни конзул Бангладеша у БиХ: Радна снага из Азије огромна шанса за економију Српске

Анита Јанковић Речевић
Иво Јокић, почасни конзул Бангладеша у БиХ: Радна снага из Азије огромна шанса за економију Српске

Бангладеш, као једна од десет најмногољуднијих земаља свијета, има знатан број радно способног становништва, у чему треба да видимо потецијал за увоз радника, што је огромна шанса за Републику Српску и БиХ да премосте јаз хроничног недостатка кадра у привреди. Радна снага из Азије, осим што би оснажила домаћу економију, ојачала би и везе између БиХ и Бангладеша, чија сарадња има низ неискориштених потенцијала.

Истакао је то у интервју за “Глас Српске” новоименовани почасни конзул Бангладеша у БиХ Иво Јокић, који је уједно и вишегодишњи привредник из Републике Српске на чијим градилиштима су већ неко вријеме запослени неимари из поменуте азијске земље.

- Нисам још званично преузео функцију конзула, али сам веома почаствован приликом да будем мост између двије земље. Бангладеш је земља богате културне баштине, динамичне привреде и срдачних људи. Раније посјете су ми омогућиле да стекнем дубље разумијевање Бангладеша и његових приоритета, што ме додатно мотивише да унаприједим билатералне односе између наших земаља. Радујем се изазовима и приликама које ће ми ова улога пружити, оптимистичан сам у вези са будућношћу - рекао је Јокић.

ГЛАС: Шта ће бити Ваши први кораци на новој функцији, на шта ћете ставити акценат у дипломатском раду?

ЈОКИЋ: Успостављање чврстих веза са релевантним институцијама и појединцима у Бангладешу, као и у БиХ. Желим да дубље истражим потенцијале за унапређење билатералних односа између ове двије земље, како на економском, културном, образовном, тако и на другим пољима. Акценат ће бити на промовисању трговинских и инвестиционих могућности, као и на културној размјени и сарадњи у областима попут образовања и технологије. И прије самог именовања на ову функцију активно сам учествовао у креирању повољног амбијента за размјену студената између двије земље. Моја основна визија је да ојачам везе између Бангладеша и БиХ, допринесем развоју оба друштва и унаприједим међусобно разумијевање и сарадњу.

ГЛАС: Каква је тренутна сарадња БиХ и Бангладеша и има ли простора за додатно унапређење сарадње?

ЈОКИЋ: Тренутна сарадња се може оцијенити солидном, али простора за додатно унапређење свакако има. Бангладеш посједује значајан потенцијал у областима текстилне индустрије, информационих технологија, пољопривреде и обновљивих извора енергије, што представља могућност за економску сарадњу. Кроз јачање веза између пословних заједница, институција и академских кругова обје земље, вјерујем да можемо искористити ове потенцијале и остварити обострану корист. Мој циљ као почасног конзула Бангладеша у БиХ биће да подржим иницијативе које доприносе унапређењу сарадње и да идентификујем конкретне пројекте који ће донијети корист и БиХ, Републици Српској и Бангладешу.

ГЛАС: Како су се показали радници из Бангладеша које већ дуже вријеме увозите за потребе свог грађевинског предузећа?

ЈОКИЋ: Са задовољством могу рећи да радници из Бангладеша показују високу професионалност, преданост послу и спремност за учење. Њихова упорност и жеља да напредују су импресивне, а њихова културна отвореност доприноси позитивној атмосфери на градилишту. Уз то сарадња са радницима из Бангладеша отворила је нове могућности за размјену знања и искустава, што је резултовало међусобним учењем и унапређењем радних процеса.

ГЛАС: Да ли је радна снага из Бангладеша јефтина и какве су њихове пословне компетенције?

ЈОКИЋ: Не може се говорити о значајно нижој цијени рада и нама је првенствено фокус на недостатку квалификоване радне снаге у БиХ, гдје тај јаз покушавамо премостити на овај начин. Бангладеш као осма држава по броју становника на свијету, у односу на БиХ, која заузима 131. мјесто, заиста има значајан број квалификоване радне снаге која би потенцијално могла бити једно од рјешења за одлив радник из БиХ, чему свједочимо готово па свакодневно.

ГЛАС: Каква је тренутна ситуација у грађевинском сектору у Српској, у коликој мјери је осјетна криза која погађа друге привредне гране?

ЈОКИЋ: Није директно погођен кризом попут других привредних грана, али се суочава с одређеним изазовима. Фирме у грађевинском сектору често се суочавају с проблемима као што су високи трошкови материјала, промјењиве цијене на тржишту, недостатак квалификоване радне снаге и административне препреке. Ови фактори могу утицати на оперативну ефикасност и профитабилност фирми. Упркос свему, грађевински сектор у Српској показује отпорност и континуирани развој. Уз подршку Владе, као и стратешко планирање и управљање, власници фирми у грађевинском сектору могу преовладати ове изазове и прилагодити се промјењивим тржишним условима да би обезбиједили одржив раст и просперитет.

Цијене некретнина

ГЛАС: Има ли изгледа да цијене квадрата у Српској ускоро крену силазном путањом?

ЈОКИЋ: У глобалу незахвално је вршити било какве предикције кретања цијена некретнина у Српској, али тренутни економски услови подржавају стабилне или растуће трендове цијена. Понуда и потражња, као и регулаторни фактори, такође могу утицати на тржиште некретнина, али свеукупно, очекивање је да цијене неће значајно падати у блиској будућности. Као неко ко долази из грађевинског сектора, и са 20 година искуства у овој области, сматрам да ће се наставити тренд раста цијена као и претходних година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана