Тужилаштво наложило ФУП-у да саслуша амбасадора Вујића јер је упозоравао на тероризам

Танјуг
Тужилаштво наложило ФУП-у да саслуша амбасадора Вујића јер је упозоравао на тероризам

САРАЈЕВО - Тужилаштво БиХ дало је налог Федералној управи полиције (ФУП) да саслуша амбасадора БиХ при УН у Женеви Бојана Вујића, који је раније изјавио да је  БиХ “најопаснији извор тероризма у Европи”, сазнаје сарајевски портал Кликс.

Вујић је амбасадор БиХ при УН у Женеви из реда српског народа, а Федерална управа полиције доставила је раније Тужилаштву БиХ информацију и службену забелешку, којима је тражена сагласност да испита амбасадора Вујића одакле му наводи о томе да је БиХ најопаснији извор тероризма у Европи.

У службеној забиљешци се наводи да „Федерално министарство унутрашњих послова не располаже информацијама које могу потврдити истинитост навода амбасадора Вујића“ које, како тврде, „негативно утичу на углед БиХ и кредибилитет служби безбједносног система БиХ на међународном нивоу“.

ФУП је такође навео да посебно пажњу скреће на дијелове изјаве амбасадора Вујића о томе да је “већина ових опасних појединаца одгајана у муслиманским шеријатским енклавама у БиХ”, “радикалним исламистичким елементима”, “спречавање исламистичке политике у земљи” те да је “потребно, пре свега, бити опрезан према одређеним бошњачким учењацима, клерицима и политичарима који представљају умерену демократску фасаду, иако њихова приврженост, тренутни односи и писање показују приврженост радикалној исламистичкој идеологији”.

У забиљешци се још наводи да наведено  скреће пажњу како би се утврдило да ли у изјавама амбасадора Вујића постоје и елементи почињења кривичног дјела изазивање националне, расне и верске мржње, раздора и нетрпељивости.

Након што је у ФБиХ покренута хајка против амбасадора Вујића, огласио се председник Републике Српске Милорад Додик и потврдио да БиХ јесте најопаснији извор тероризма у Европи, истакавши да је то наведено и у америчким извјештајима.

-Амбасадор Бојан Вујић је само рекао чињенично стање. Хајка у Федерацији против амбасадора показује њихову неспремност да се суоче с овом великом претњом за БиХ и регион - написао је тада Додик на друштвеној мрежи Икс.

Поручио је да је хајка непотреба и да само удаљава од рјешење, те да тиме доводи у опасност све грађане у БиХ.

-Не можемо затварати очи пред очигледним претњама и БиХ коначно мора почети да решава ово питање - навео је Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана