Галијашевић: Сарајево - одскочна даска терористима за Европу

Срна
Галијашевић: Сарајево - одскочна даска терористима за Европу

Београд - Стручњак за борбу против тероризма Џевад Галијашевић упозорио је да се у БиХ, односно Сарајеву, налази комуникацијска рута која повезује Мосул као центар из кога дјелује "Ахрар ел Шам" уз помоћ турских војних и обавјештајних структура и Раку као центар "Исламске државе" са важним и главним градовима европских земаља.

Галијашевић је истакао да је у тој исламистичкој инфраструктури у Сарајеву мост, односно одскочна даска за Европу.


"Најважнија порука и важан корак за Европу јесте војни обрачун са исламском квазидржавом у Сирији и Ираку, али није једини. Мора се наставити са оперативним пунктом и логистичком базом у БиХ. То дјеловање према такозваној 'Босанској мрежи' подразумијевало би само досљедну примјену безбједносних процедура и конвенционалних безбједносних мјера, које Европа мора изнудити од власти у БиХ", рекао је он.

Галијашевић је додао да те процедуре и мјере подразумијевају стављање под адекватан безбједносни надзор свих екстремистичких идеологија, њихових организационих облика и свих истакнутих вођа терористичких организација, важних исламиста који пролазе кроз све безбједносне евиденције као пријетња безбједности и извор подршке терористичким организацијама и терористичком дјеловању.

"Потребно је досљедно примијенити Кривични закон БиХ и Закон о спречавању прања новца и финансирања терористичких активности, те онемогућити финансијске операције које путем банака, лажних хуманитарних организација и других облика такозваних невладиних организација изводе организације које подржавају и планирају терористичке активности", истакао је Галијашевић.

Неопходно је, додаје он, онемогућити разне врсте вјерских и борбених обука које се свакодневно изводе у војним камповима, "мини исламским државама", вехабијским насељима - њих 45 критичних у безбједносном смислу или како то Исламска заједница у БиХ назива "параџематима", њих 64 према евиденцији Исламске заједнице.

"Треба спријечити наоружавање исламиста у земљи и зауставити спољнотрговинске канале којима се активно, у све већем обиму, из БиХ шаље оружје и војна опрема за разне исламистичке и терористичке организације широм Блиског истока и Сјеверне Африке. И, коначно, онемогућити пропаганду са разних исламистичких портала и екстремистичких штампаних издања, магазина 'САФФ', гласила муџахедина из БиХ /предсједник управе Абдусамед Бушатлић а главни уредник Езхер Бегановић - официри злогласног Одреда 'Ел Муџахедин'/ и забрањене Активне исламске омладине повезане са нападом на САД 11. октобра 2001. године", навео је Галијешевић.

Борба против тероризма, каже он, мора се прилагодити и минимуму заједничких интереса великих сила које слиједе логику властитих економских и других интереса, врло често изазивајући нестабилност у цијелим регионима и континентима.

"Најважнија акција би била војнички поразити 'Исламску државу' а онда у својим земљама отворити процес дерадикализације и борбе против екстремистичких идеологија у самом друштву, безбједносним агенцијама и правосудним институцијама. Међутим, и друштво и безбједносне агенције и правосуђе су слаби, корумпирани и очигледно, неспособни за овакву борбу", оцијенио је Галијешевић.

Онај ко жели да прихвати рукавицу бачену у лице од "Исламске државе", додаје он, тај ће снажном војном силом напасти ту квазидржаву на територији Ирака и Сирије и војнички је поразити у том најважнијем рату на Блиском истоку.

"Евентуална међународна акција која би сломила војну моћ фанатизоване армије злочинаца и њихове квази 'Исламске државе' вратила би принципе међународног права у односе међу државама, заштитила територијални интегритет земаља чланица УН /Ирака и Сирије/ и показала да се силом, тероризмом и бруталним злочинима не могу разарати државе и на њиховом тлу стварати нове подржане екстремистичким идеологијама и масовним убиствима", истиче Галијашевић у ауторском тексту за "Фонд стратешке културе".

Он је оцијенио да су управо западне земље, акцијама притисака на Русију и Башара Ал Асада, константно и интензивно помагале опстанак и одрживост исламске квазидржаве на тлу Сирије.

"Спречавање робусних војних операција, инсистирање на неким хуманитарним питањима и примирју, гурање Ердоганове исламистичке Турске у регионалне конфликте и сукобе, подршка Ердогану да разара градове настањене Курдима у Турској, Сирији и Ираку - јасни су сигнали Ебу Бекр ел Багдадију.

Али, очито је да робусне војне операције не желе управо Американци а то значи да то не жели ни НАТО. Терористичка операција у Бриселу је потврдила неизграђеност обавјештајно-безбједносног система ЕУ, немоћ националних безбједносних структура Белгије и неспремност НАТО алијансе да адекватним војним мјерама одговори војно-политичкој и терористичкој организацији 'Исламске државе'. У ствари, заједнички систем одбране и безбједности ЕУ углавном је ослоњен на улогу НАТО-а", рекао је Галијашевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана