ФБиХ не одустаје од блокаде новца од путарине

Маријана Миљић
ФБиХ не одустаје од блокаде новца од путарине

Бањалука - Блокади за којом је посегла Влада ФБиХ у вези са расподјелом 65 милиона марака прикупљених од путарине и исплатом 28 милиона КМ на основу тужбе коју је Српска добила против Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ не назире се крај, а због ње је одгођена за данас заказана сједница Управног одбора УИО.

- На сједници је требало да буде разматран приједлог расподјеле прихода од путарине и рјешавање проблема извршења пресуде Суда БиХ на основу тужбе РС која се тиче расподјеле прихода с јединственог рачуна. За такве одлуке нема сагласности ентитетских министара финансија. Због тога одржавање сједнице не би довело до рјешења нити доношења одлука за које је Управа понудила рјешења. Термин одржавања нове сједнице биће накнадно утврђен - саопштио је Управни одбор УИО.

У Министарству финансија РС рекли су да су прихватљиви материјали који су им достављени у вези са поменута два питања.

- Очигледно је да Влада ФБиХ није сагласна са начином расподјеле прихода од путарине који се примјењује још од 2009. године. Због тога врши притисак да буде измијењен начин расподјеле, што би ишло на штету РС. Спровођење судских одлука је за Владу РС обавезујуће, а ми смо били спремни да подржимо приједлог одлуке који је доставио УИО - саопштили су из Министарства финансија РС.

Српска очекује да се ФБиХ врати конструктивном ставу како би био деблокиран новац убран од путарине, који је намијењен за изградњу путева и аутопутева. Директори "Аутопутева РС" и "Аутоцеста ФБиХ" Душан Топић и Аднан Терзић такође истичу да је потребно што прије расподијелити новац од путарине како пројекти путне инфраструктуре не би били угрожени.

- Неозбиљно је злоупотребљавати новонасталу ситуацију и уцјењивати. Ако неко није задовољан, треба кроз преговоре да се дође до компромиса. Не треба да све стане на овакав начин  - рекао је Топић.

Исти став заступа и Терзић, који је навео да је важно да што прије дође до расподјеле новца од путарина за градњу путева.

УИО је у фебруару и марту прикупио 64,5 милиона КМ од посебне путарине за изградњу аутопутева и реконструкцију путне инфраструктуре у БиХ. Прилив новца је повећан на основу измјена Закона о акцизама којима је посебна путарина повећана са 0,10 на 0,25 марака по литру горива.

Правобранилаштво РС затражило је принудну наплату 28 милиона КМ од УИО на основу дуга ФБиХ према Српској из ранијег периода због неравномјерне расподјеле прихода од ПДВ-а.

Акцизе на цигарете

На отказаној сједници Управног одбора УИО требало је да се нађу и приједлози радне групе у вези са акцизном политиком која се односи на цигарете.

Радна група која је формирана како би предложила рјешење понудила је три модела - да буде заустављен раст акциза на цигарете и дуван у 2019. години, да повећање овог намета буде замрзнуто на три године и да буде настављен раст досадашњим темпом.

Агресиван раст акцизе на цигарете и дуван довео је до повећања шверца и раста цијене дуванских производа, док је изостао очекивани раст прихода државе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана