Експерти и представници институција: Одлагање нуклеарног отпада на Трговској гори велики ризик

ГС
Foto: Анадолија

САРАЈЕВО – Есперти и представници институција, учесници округлог стола "Трговска гора: актуелно стање сеизмичких активности" у Парламенту БиХ, упозорили су на неприхватљивост и опасност намјере власти Хрватске о градњи одлагалишта нуклеарног и радиоактивног отпада у тој регији, преноси Анадолија.

Упркос противљењу грађана са обје стране ријеке Уне, као и представника локалних власти у сливу ријеке Уне у Републици Српској и ФБиХ, владе Унско-санског кантона, власти Републике Српске и БиХ, Хрватска планира да радиоактивни отпад из Нуклеарне електране "Кршко" одлаже у бившој касарни "Черкезовац" на Трговској гори, у општини Двор, на самој граници са БиХ. Серија земљотреса са епицентром у Петрињи додатно је упозорење које је алармирало стручњаке да укажу и на тај сегмент да Хрватска не би смјела одлагати опасни отпад на Трговској гори.

Неколико дана пред Нову годину на Трговској гори је регистровано између 143 и 265 потреса, а начелница Одјељења за опсерваторску сеизмологију Сектора за сеизмологију Републичког хидрометеоролошког завода Сњежана Цвијић-Амулић је истакла да је разорни земљотрес 29. децембра промијенио слику и да је још једном указао да су петрињске и бањалучке сеизмогене зоне међу најризичнијим у региону и изузетно близу локалитета на којем Хрватска планира градњу одлагалишта опасног отпада.

- Петрињска сеизмогена зона је од тог локалитета удаљена неких 40, а Бањалука 70 километара. С обзиром на све ово што се десило и земљотрес који се догодио 29. децембра мијењају слику и свакако да ће карта сеизмичког хазарда бити у скорије вријеме ажуриране. Самим тим, максимални очекивани интензитет неће бити осам, већ девет степени по Меркалијевој скали  - казала је Свијић-Амулић и додала да је посве сигурно да ризично подручје за било какву градњу представља радијус од сто километара око земљотресом погођене тачке.

Дугогодишњи професор на више универзитета и стручњак за хидротехнику Мунир Јахић истакао је да локација Трговске горе са просторног аспекта не може остати, као ни са комуникационог аспекта због ризика при транспорту отпада.

- И моји студенти то  знају - свака ствар која се планира потиче од струке, па се онда укључује економија, па се укључује право. На четвртом мјесту је политика. Код овог свега је политика на првом мјесту - казао је Јахић.

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Сташа Кошарац казао је да питање пројекта Хрватске о градњи депоније нуклеарног и радиоактивног отпада на Трговској гори нема статус отвореног питања и да су све институције јединствене у ставу о неприхватљивости тог пројекта.

Он је оцијенио да учешће званичника и експерата показује озбиљност проблема, а изразио је незадовољство радом претходног сазива Савјета министара БиХ када је ријеч о сектору екологије и заштите околиша.

- Претходна структура Савјета министара се није адекватно изјаснила и доносила политике када је ријеч о заштити животне средине и здравља људи на том локалитету, а ријеч је о 250.000 људи у 13 општина у Републици Српској и ФБиХ - нагласио је Кошарац.

Он је казао да актуелна структура власти има јединствен став да ради на том проблему, уз посебно истакнуте напоре "Зеленог клуба".

Подсјетио је да је и Предсједништво БиХ донијело закључак којим се све институције обавезују да у оквиру својих надлежности дају допринос када је у питању Трговска гора.

- Рећи ћу потпуно отворено, ја мислим да Хрватска неће одустати од својих намјера - упозорио је Кошарац и позвао на озбиљност и наставак рада како би се аргументирано борило против тог проблема.

Посланици у Представничком дому Парламента Саша Магазиновић, Јасмин Емрић и Бранислав Бореновић, између осталих, учествовали су на округлом столу у организацији "Зеленог клуба", који окупља посланике из парламената са свих нивоа власти у БиХ.

Предсједник "Зеленог клуба" Магазиновић је истакао да то тијело наставља рад на проблему који представља намјера Хрватске да успостави одлагалиште радиоактивног и нуклеарног отпада на локалитету Трговске горе.

Магазиновић је казао да је и раније разговарано са начелником Петриње о изузетно погрешној одлуци Хрватске о градњи нуклеарног одлагалишта и да је и тада упозоравано и на сеизмолошке ризике тог подручја.

-  Не знам шта ме више фрустрира, непријатељска, недобронамјерна, некоректна и нељудска намјера да се нуклеарни отпад одлаже практично у нашем дворишту или нерад, тромост и неспособност БиХ. Имамо добру и лошу вијест, лоша је да смо као БиХ могли знатно више учинити, а добра је да су се институције коначно покренуле - рекао је Магазиновић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана