Додик и Конаковић: Разлика има, али можемо функционисати

ГС
Foto: Дражан Поздеровић

БАЊАЛУКА – Чекају нас обимни послови који требају да се завршавају на нивоу БиХ. Биће питања која праве разлику између нас, али нема потребе да то потенцирамо, јер треба да будемо на линији да договоримо оно што можемо.

Рекао је то предсједник Републике Српске и СНСД-а Милорад Додик након што се у Бањалуци састао са министром иностраних послова БиХ Елмедином Конаковићем, предсједником странке Народ и правда.

Додик је на конференцији за новинаре нагласио да ће бити формиран тим правника, да у складу са овлашћенима и Уставом, направе механизам да не долази до застоја из било којих разлога.

- Желимо да се афирмише уставна БиХ - навео је Додик.

Додик је поновио да Република Српска неће дати сагласност на питања у вези са санкцијама Русији.

- БиХ треба да настави да функционише како је Устав предвидио. То је једини начин да ова земља направи корак ка стабилизацији. Кристијан Шмит се лажно представља као високи представник и то питање треба да се стави на сто и да се рјешава. Улога међународна заједнице сада се показује као деструктивна - каже Додик.

Додик је истакао да је данашњи састанак добра пракса.

- Основни принцип наше сарадње јесте да се редовно консултујемо о сваком питању и да покушамо доћи до консензуса - рекао је Додик.

Елмедин Конаковић је истакао да је најважнија порука да ће често комуницирати са Додиком.

- Има много отворених питања. Свјесни смо разлика које постоје међу нама, али можемо функционисати. Вратићемо политичко повјерење у БиХ, уважавајући Устав, ентитетете и све нивое власти. Српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић и ја смо у прилици да реагујемо на неке међународне процесе, имамо отворену и директну комуникацију. Свјесни разалика међу нама можемо нормално да функиционишемо - поручио је Конаковић.

Према његовим ријечима, један од приоритета ће бити увећање БДП-а, стандарда и услова живота сваког појединца у БиХ.

- Без обзира на то што знамо да по погледу Русије и других тема немамо исте ставове, има веома много других тема о којима имамо исте ставове - рекао је Конаковић.

Поручио је да није ни знао да су направљене једнонационалне амбасаде у БиХ.

- Као човјеку ми то не одговара , то није добро за развој БиХ - нагласио је Конаковић.

Он је навео да ће често долазити у Бањалуку.

- Зваћу и Додика у Сарајево и да то буде неки нови почетак. Не могу схватити и прихватити да се некоме не свиђа то што ми разговарамо. Врло сам задовољан нашим конструктивним разговором - закључио је Конаковић.

УИО

Милорад Додик рекао је да није донесена одлука о имену новог директора Управе за индиректно опорезивање БиХ.

Одговарајући на питање новинара да ли ће то бити Зоран Тегелтија, који обавља функцију министра финансија и трезора БиХ, Додик је рекао да је Тегелтија најстручнији из те области, али да тек треба о томе разговарати с њим.

-Индиректни порези припадају нашој страни и ми ћемо именовати неког, за сада нисмо донијели одлуку - рекао је Додик.

Директор Управе за индиректно опорезивање БиХ је Миро Џакула, а на тој функцији требао би да га наслиједи неко од представника српског народа, односно из Републике Српске у складу с ранијим договором нове већине у Парламентарној скупштини БиХ.

Конзулат Русије у Бањалуци

Милорад Додик изјавио је данас да нема разлога за застој при отварању конзулата Русије у Бањалуци, као и да је Српска против увођења виза Руској Федерацији.

Додик је напоменуо да је раније на сједници Предсједништва БиХ донесена одлука о отварању конзулата Руске Федерације у Бањалуци, те да је остао само оперативни дио да би се отворило конзуларно представништво.
-Мислим да нема разлога да буде било који застој- рекао је Додик.

Поручио и да ће Српска и њени представници бити против увођења виза грађанима Руске Федерације.
-Сматрамо да има доста пословних и других активности за Републику Српску, људе и ту одлуку нећемо подржати - рекао је Додик.

Елмедин Конаковић је навео да су све одлуке Предсједништва обавезујуће, али да њега више интересује рад конзулата у Новом Пазару, Ријеци и у Тирани у чијем је отварању учествовала министарка у прошлом сазиву Савјета министара Бисера Турковић, која је кадар СДА.

-Више ме занимају бачени новци порезника и из Бањалуке, Мостара и Сарајева. Сви су бачени у вјетар, а 100.000 евра нас то до сада кошта. То су три празне зграде духова којима је то предизборни трик и поигравање са емоцијама људи - навео је Конаковић.

Он је рекао да ће приоритет бити да профункционишу и да се ставе у функцију.

Када је ријеч о визама, Конаковић сматра да их треба укинути али и да треба уважити политичку реалност у БиХ.

-Ако се одлуке буду доносиле тамо гдје гласа Жељка Цвијановић и Зоран Тегелтија вјероватно неће моћи. Ако буду тамо гдје сам само ја, вјероватно ће моћи. Дакле, то је политичка реалност у БиХ. То до сада нисте имали на сцени али то није разлог да нас двојица не разговарамо о другим темама - рекао је Конаковић.

 “Бук Бијела”

Милорад Додик изјавио је да питање пројекта хидроелектране “Бук Бијела” на Дрини треба ријешити на бази раније постигнутих приједлога, као и да је Српска дала сагласност када је ријеч о границама.

-Мислим да то треба бити ријешено на бази већ постигнутог приједлога који, вјерујем, може да буде прихватљив или неке корекције које треба учинити. То питање треба ријешити што није спорно - рекао је Додик.

Подсјетио да је раније био постигнут договор између комисија БиХ и Србије у вези са границама, као и да је сагласност дала хрватска компонента на нивоу БиХ.

-Онда су Бакир Изетбеговић и његова странка (СДА) то проблематизовали - додао је Додик.

Конаковић сматра да правни тимови морају тражити рјешења како се ствари могу спорвести у оквиру Устава и закона у БиХ, а не да траже рјешења како нешто закочити.

Нагласио је да је за БиХ добар сваки хидроенергетски пројекат у овоме времену и уз овакве цијене електричне енергије.

Конаковић је навео да све мора бити у уставним оквирима, надлежностима БиХ и ентитета.

-Кад говоримо о надлежностима, често говорим о проблемима у ФБиХ и неким општинама које на исти начин поступају супротно ставовима које ја заговарам - рекао је Конаковић додавши да се нада да ће ускоро бити ријешено и питање граница, као и да се договара његова посјета Хрватској, те да је ово предуслов за започињање нових пројеката.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана