Додик: Наставићу да се борим за националне и државне интересе

Агенције
Додик: Наставићу да се борим за националне и државне интересе

Предсједник Републике Српске Милорад Додик поручио је данас у крајишком свесрпском сабору "Крушедолска звона" да ће наставити да се бори за српске националне и државне интересе, који значе заједништво Српске и Србије и јединство српског народа.

Додик је у обраћању окупљенима на крајишком сабору истакао да живи за то да једног дана Република Српска и Србија буду једно као што је један српски народ.

Он је поновио како вјерује да ће овај вијек бити вијек уједињења, које је тако логично, а нема ничега што би могло да га оспори, није уперено ни против кога.

Он је нагласио да Срби имају право на свој легитимитет и политичку територијално заједницу, иако су то српском народу многи оспоравали.

Предсједник Српске је указао да су Србе покушали да баце на срамну страну историје они којима су Срби наивно давали слободу и вјеровали да ослобађају браћу, а добили су трајне непријатеље и осветнике.

Додик је указао и да су Срби наивно ушли у оно што се звала Југославија умјесто да су од почетка правили Србију.

- Та историјска грешка довела нас је до тога да смо деведесетих година ушли у грађанске ратове - рекао је Додик.

Додик је окупљенима указао да их воде људи који су у правом смислу припадници свог народа, спремни да буду жртвовани и нису спремни да гледају свој комодитет да би издали националне интересе.

Када се узме у обзир Југославија, Додик је нагласио да су Срби најстрадалнији народ, да су протјеривани са вјековних огњишта, из Хрватске, Федерације БиХ, да су тихи тамо гдје није Република Српска, да не смију да покажу да се плаше.

Једино мјесто гдје се окупљају и које им даје снагу је Српска православна црква, нагласио је предсједник Српске и додао да тамо гдје нема Републике Српске и Србије нема ни слободе за Србе.

Он је истакао да је Србија наша снага, да се дигла и да расте, да је боља, сређенија, те да њен предсједник Александар Вучић који је имао снагу да се за Србе бори у УН, треба да буде подржан са својим тимом јер су они гаранција и српском народу у Републици Српској.

- Ако држите до Републике Српске онда подржите Вучића и његову екипу - истакао је Додик.

За Сарајево је рекао да је острашћено, да је тамошња политика усмјерена на оно што је написао Алије Изетбеговић који је желио муслиманску БиХ кроз унитарни концерт још онда када је почетком деведесетих рекао да ће "жртвовати мир због БиХ" у нади да ће направити баш онако како жели за себе и за своје људе.

На наводе да онима којима се то не свиђа могу да оду у Србију, Додик је рекао да се од тога неће одустати и када Срби крену однијеће 49 одсто БиХ.

Додик је истакао да се не треба јуначити, али је и напоменуо да су Срби много пута јер су уважавали друге, били спремни да буду снисходљиви и понизни више него што се то очекивало. "Наш глас мора да буде глас наших захтјева кроз вријеме које долази", рекао је Додик.

Он је увјерен и да ће Свесрпски сабор који треба да буде одржан 8. јуна дати многе путоказе за вријеме које долази.

Захвалио је Србији која је прихватила крајишке Србе у најтежем тренутку и дала им права да се осећају да су једнаки.

Он је навео и како има идеју да види колико је паметно да се промијени име Сребреница, да се назове неким историјским именом из прошлости.

- Видјећемо да ли то треба да урадимо - рекао је Додик и напоменуо како антисрпска резолуција о Сребреници није добила подршку 109 земаља у УН.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана