Додик: Брадина спаљена и натопљена српском крвљу, циљ крвника потпуно истребљење Срба

РТРС
Foto: РТРС

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је брутални злочин над српским живљем у Брадини код Коњица био класични примјер унапријед осмишљене и плански организоване муслиманске агресије на тамошње становништво само са једним циљем - истребљење Срба са ових простора за сва времена.

Поводом 32 године од страдања српског становништва у селу Брадина код Коњица, Додик је рекао за Срну да страдање у Брадини није једини примјер који потврђује карактер грађанског рата у БиХ, ко га је прижељкивао, ко га је започео жртвујући мир зарад стварања унитарне, муслиманске БиХ.

- Злочинци окупљени око тадашњих муслиманских вођа, креатора и иницијатора рата у БиХ, извршили су агресију на вјековна српска огњишта и имања у Брадини, поубијали и похапсили све што није било муслиманско. Њих 3.000 наоружаних припадника паравојних муслиманских и хрватских формација, дојучерашњих комшија, устријемило се на недужне мјештане у Брадини и за само два дана убили су су више десетина Срба, док је њих неколико стотина одведено у логоре Мусала и Челебићи - истакао је Додик.

Он је рекао да свега неколико десетина слабо наоружаних мушкараца није могло да пружи отпор и одбрани Брадину у овом бруталном нападу, па је село у потпуности спаљено и уништено, а Црква Вазнесења Господњег, саграђена 1938. године, запаљена и срушена.

- Становништво је убијано на најбруталније начине, на кућном прагу, и младо и старо. За само два дана, од 25. до 27. маја 1992. године, убијено је 48 цивила, док је у логорима Челебићи и Мусала било заточено 330 цивила који су на најсвирепији начин мучени, а њих 22 логораша је умрло у најстрашнијим мукама - истакао је Додик.

Он је нагласио да су Срби у вријеме комунизма наивно мислили да се не може више поновити зло из Другог свјетског рата, али нажалост потомци оних који су херцеговачке јаме пунили Србима, у протеклом грађанском рату само су наставили оно што су започели њихови преци.

- О бруталности злочина у Брадини и свирепости његових извршилаца говори и податак да су платили Роме који су ноге убијених Срба везали конопцима, а онда њихова тијела коњима вукли до ископане јаме у порти порушеног храма и ту их бацали. За три дана у ту јаму бачено је 26 тијела недужних Срба. Такође, постоје и свједочења која говоре о окрутном и нечовјечном понашању зликоваца према српским супругама, кћеркама, сестрама и мајкама које су биле подвргнуте вишеструким силовањима и бруталним иживљавањима - нагласио је Додик.

Он је навео да је Брадина данас натопљена крвљу чланова породица Глигоревић, Жужа, Живак, Куљанин, Вујичић... и бројних други. "Сјећајући се њихове жртве и одајући почаст тим напаћеним душама показујемо да их нећемо заборавити, већ ћемо учити и генерације које долазе како да се односе према својим страдалим сународницима", истакао је предсједник Српске.

Додик је нагласио да ниједна српска жртва никада не смије бити заборављена, као ни крвници који су од Брадине, као и од многих српских села, направили опустошена мјеста зарасла у коров.

- Та истина треба и мора да буде пренесена будућим генерацијама да се зло више никада не понови. И не само да се не понови, већ да сутра има ко да свједочи о злочинима над нашим народом, и то управо онима који данас нама стављају етикету да смо "геноцидни", а они су ти чији су преци били потомци припадника Ханџар дивизија и фашистичког покрета, као и заговорници рехабилитовања нациста - истакао је Додик.

И данас исти ти, нагласио је Додик, поново убијају наше претке који су дали животе за слободу, бранили своја огњишта и свој народ и у Првом и у Другом свјетском рату, и били жртве геноцида.

- Они не само нас, већ и наше жртве геноцида називају геноцидним!? Управо они чији су дједови убијали по Козари, Лијевчу, Романији, Старом Броду, Пребиловцима, Гаравицама, Јасеновцу... Ми данас свједочимо томе, а сутра ће наша покољења да свједоче о Брадини, Казанима, Сарајеву, Тузланској колони, Добровољачкој улици, пробоју коридора, злочину над 12 бањалучких беба...

Као народ пострадали смо за слободу, најчешће од дојучерашњих комшија којима смо слијепо вјеровали, увијек били на страни правде и истине, али смо опстали и опстаћемо упркос свим притисцима и уцјенама бјелосвјетских моћника који су поново ударили на српски народ и у Српској и у Србији - рекао је Додик.

Он је нагласио да Срби најбоље знају цијену слободе, јер су је најскупље платили и искусили бројне тероре и злостављања, и зато је највише и цијене.

- Никада нисмо били ничије слуге, па нећемо ни данас када им само поносно можемо рећи - што нас више нападате, ми смо све јачи - поручио је Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана