Додик: БиХ није успјела да се креће ка Европи

СРНА
Додик: БиХ није успјела да се креће ка Европи

Бањалука - Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је БиХ на путу ка ЕУ заглављена у оно што је сваком јасно – немогућност њеног постојања.

"БиХ није успјела да се креће ка Европи испуњавајући услове који су били постављени", рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Он је истакао да је Република Српска била посвећена европском путу, дала конструктивне приједлоге и испунила своје обавезе, а сада је у застоју зато што остали дио БиХ није имао потенцијал и капацитет да обезбиједи рјешења која би довела БиХ у позицију кандидатског статуса за ЕУ.

Додик је оцијенио и да, гледајући како је БиХ створена и како функционише, нико не може бити оптимиста да БиХ ће имати лак европски пут.

Према његовим ријечима, европски пут за БиХ ће бити све тежи јер БиХ у свом унутрашњем конфликту не може да изроди било какав лак пут.

Држављанство Српске важније од држављанства БиХ

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да му је приоритетније држављанство Српске него БиХ и да то право ни њему, ни другима који желе држављанство Српске, не може ускраћивати Клуб Бошњака у Вијећу народа Републике Српске иницијативама о заштити виталног националног интереса.
Коментирајући ту иницијативу Клуба Бошњака због Закона о држављанству Републике Српске, Додик је рекао да уколико Бошњаци не желе држављанство Српске не морају ни да га узму.

"У вези са држављанством поштује се уставна позиција, јер у Уставу пише да грађани Српске имају право на држављанство и у том погледу и Бошњаци и Срби и Хрвати и сви који живе овдје имају право на то држављанство. Не може ни бошњачки клуб злоупотребљавати своје право да би онемогућио друге који желе да имају држављанство Српске. Ако они не желе држављанство Српске нека га не узму, нико им не брани", рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Он је додао да се у Републици Српској на све покреће питање виталног интереса, те да је у многим сличним ранијим ситуацијама и Уставни суд Републике Срспке утврдио да нема повреде виталног националног интереса.

Иницијативу Клуба Бошњака у Вијећу народа Републике Српске о заштити виталног националног интереса на Закон о држављанству Вијеће народа би требало да разматра на сједници заказаној за 12. мај.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана