Деблокада суђења половином јула

Небојша Томашевић
Деблокада суђења половином јула

Бањалука - Шеф Посебног одјељења за сузбијање корупције, организованог и најтежих облика привредног криминала при Републичком тужилаштву, које ће наслиједити укинуто Специјално тужилаштво РС, требало би да буде изабран до 8. јула чиме ће бити омогућен и наставак суђења започетих на основу оптужница које су подигли специјални тужиоци.

Шест тужилаца који ће радити у том одјељењу свој први радни дан чекаће до септембра.

У Високом судском и тужилачком савјету (ВСТС) БиХ су истакли да је конкурс за шефа Посебног одјељења, који ће бити и замјеник главног републичког тужиоца, и шест тужилаца тог одјељења затворен 14. јуна.

- Конкурсна процедура за избор замјеника требало би да буде завршена до наредне сједнице ВСТС-а заказане за 7. и 8 јул. Процедура за избор тужилаца у Посебно одјељење требало би да буде завршена до септембарске сједнице ВСТС-а - рекли су у ВСТС-у БиХ.

Посебно одјељење за сузбијање корупције, организованог и најтежих облика привредног криминала при Републичком тужилаштву требало је да почне са радом 1. јула. Истог дана угашено је Специјално тужилаштво, које је било задужено за истраге најтежих кривичних дјела. До промјена долази након што је ступио на снагу недавно усвојени Закон о сузбијању корупције, организованог криминала и најтежих облика привредног криминала РС. С обзиром на то да Посебно одјељење још није формирано, привремено су обустављена суђења која су покренута на основу оптужница Специјалног тужилаштва РС.

У ВСТС-у пробијање рока за формирање Посебног одјељења правдају чињеницом да је Закон о сузбијању корупције, организованог и најтежих облика привредног криминала тек 18. маја објављен у "Службеном гласнику РС".

- Тај закон је прописао да посебно одјељење почне с радом 1. јула. Иако је ВСТС 25. и 26. маја донио одлуку о проширењу систематизације у Републичком тужилаштву и расписао конкурс, због прописане процедуре није било могуће испоштовати рок за почетак рада Посебног одјељења и избор тужилаца. ВСТС је уложио напоре да процедура за именовање посебног замјеника буде обављена у што краћем року како не би дошло до штетних посљедица - рекли су у ВСТС-у.

"Глас Српске" објавио је прије неколико дана да су због кашњења у формирању Посебног одјељења на непланирану паузу отишли учесници три судска процеса - за филмску пљачку 617.000 КМ на аутопуту Бањалука - Градишка, убиство требињског кик-боксера Марка Ђерића и против бившег директора Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове Тихомира Глигорића, оптуженог за несавјестан рад у служби. Због овог правног вакуума у фази мировања ће се наћи и предмет у истрази која је покренута против Гоје Гајића, осумњиченог за учешће у милионским преварама.

У Републичком тужилаштву су казали да ће именовањем замјеника главног републичког тужиоца бити створени услови да Посебно одјељење Републичког тужилаштва преузме заступање оптужница Специјалног тужилаштва.

Посебно одјељење

Посебно одјељење за сузбијање корупције, организованог и најтежих облика привредног криминала биће надлежно за вођење предмета у случајевима 35 најтежих кривичних дјела која неће моћи истраживати друга тужилаштва.

Планирано је да у оквиру одјељења буде основана јединица за истраге и безбједност коју ће чинити начелник и тужилачки истражиоци. Истражиоци ће бити преузети из МУП-а РС или других безбједносних агенција у БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана