Дан одмора за четири године радног стажа

Маријана Миљић
Дан одмора за четири године радног стажа

Бањалука - Радници у Српској за сваке четири године радног стажа добиће по један дан годишњег одмора, уколико јучерашњи договор Владе, послодаваца и синдиката потврде органи Уније удружења послодаваца, Савеза синдиката и Конфедерације синдиката РС.

Ако дође до таквог расплета, то рјешење биће уграђено у општи колективни уговор о којем социјални партнери воде преговоре скоро годину. Дан за четири године стажа био би додаван на прописаних 20 радних дана годишњег одмора. До сада је старт био 18 радних дана, на које је додаван дан одмора на сваке три године радног стажа.

Послодавци су раније тражили да радници на сваких пет година радног стажа добију дан одмора, док је синдикат заговарао да то буду три године стажа, како је дефинисано и у старом колективном уговору.

Потпредсједник Владе РС Антон Касиповић рекао је послије састанка социјалних партнера да је утврђен начин обрачуна годишњег одмора према коме на четири године стажа радник добија дан одмора.

- Прихваћен је приједлог Владе о начину обрачуна годишњег одмора, али ће социјални партнери то разматрати и на својим органима. Нисмо се данас успјели договорити о висини регреса и о томе ћемо наставити да разговарамо. Остало је неријешено веома важно питање које се односи на здравствену заштиту жена. Затражићемо мишљење Министарства здравља и социјалне заштите и Фонда здравственог осигурања РС о овом питању. Сви смо сагласни да мора бити обезбијеђена здравствена заштита жена - рекао је Касиповић.

Подсјетио је да је раније договорено да плаћено одсуство у сврху синдикалног организовања буде у оквиру пет дана и да питање услова рада синдиката мора бити ријешено гранским и појединачним колективним уговорима.

- Социјални партнери постигли су помак у преговорима. Ускоро ћу заказати нови састанак како бисмо разговарали о преосталим отвореним питањима - навео је Касиповић.

Представници послодаваца и синдиката нису давали изјаве након састанка, поручивши само да су остварили напредак и да настављају да анализирају сва спорна питања.

Прије десет дана је навршена година откако је нови Закон о раду ступио на снагу, а социјални партнери још нису усагласили одредбе општег колективног уговора који је његов најважнији пратећи документ. Скоро сваки састанак у вези са израдом овог документа у 2016. години окончан је бурном расправом синдикалаца и послодаваца, због чега је Влада РС половином године одредила основне одредбе општег колективног уговора које ће бити на снази све док социјални партнери не постигну сагласност.

Минули рад

Антон Касиповић је рекао да је питање обрачуна минулог рада добро дефинисано у колективним уговорима које је Влада договорила са буџетским корисницима.

Влада је крајем прошле године измјенама више закона који се тичу плата буџетских корисника утврдила да минули рад за запослене који имају до 25 година радног стажа износи 0,3 одсто, а коефицијент за оне са више од двије и по деценије стажа је 0,5 одсто. Коефицијент је ранијим рјешењима износио 0,5 одсто за све раднике.

Ранији приједлози

Послодавци - дан одмора на сваких пет година стажа

Синдикат - дан одмора на сваке три године стажа

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана