Цвијановић: Направити што боље услове за студирање

Срна
Цвијановић: Направити што боље услове за студирање

БАЊАЛУКА - Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да се изградња нових и реконструкција постојећих факултетских објеката Универзитета у Бањалуци одвија с циљем прављења што бољих услова за студирање и рад наставног кадра.

Цвијановићева је рекла новинарима да је веома битно што се из године у годину креирају олакшице за студенте, па се може рећи да Српска има најниже трошкове студирања у региону.

“На том плану студенти који редовно завршавају годину за годином не плаћају школарину, а увели смо и правила да имају бесплатан смјештај у Студентском дому. Такође, храна је била субвенционисана од Владе”, рекла је Цвијановићева.

Цвијановићева је оцијенила да је Универзитетски град у Бањалуци предиван и уређен комплекс намијењен студентима и наставницима који се ријетко гдје може наћи у Европи.

“Задовољство је што овдје радимо и градимо на задовољство студената и наставника”, рекла је Цвијановићева.

Цвијановићева је данас са српским чланом Предсједништва БиХ Милорадом Додиком, руководством Универзитета Бањалука, министрима у Влади Српске и представницима студената обишла радове на изградњи и реконструкцији више факултетских објеката Универзитета у Бањалуци.

Додик: И даље подизати ниво и стандарде високог образовања Српске

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да је за институције Републике Српске веома важно подизање нивоа и стандарда високог образовања.

Додик, који је данас обишао радове на изградњи и реконструкцији више факултетских објеката Универзитета у Бањалуци, рекао је да институције константно унапређују услове за студирање студената, услове за њихов смјештај и слично.

Он је рекао да је одлична идеја да се у простору Универзитетског града у Бањалуци изграде нови објекти Правног и Економског факултета, што би можда могло бити финансирано продајом локација на којима се те образовне установе сада налазе.

“Тако би све било на једном мјесту, а преостаје да само развијамо неке потребне услуге с циљем да студенти и наставно особље буду у увјерењу да се налазе у организованој средини која пружа све. На крају све треба да се заврши тако што ће на данашњој локацији Унивезитетског клиничког центра (УКЦ) у Бањалуци бити изграђени средња медицинска школа и Медицински факултет, инкорпориран у УКЦ”, рекао је Додик.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана