Цвијановић: Баријере у трговини између ентитета ријешити свеобухватно

Срна
Цвијановић: Баријере у трговини између ентитета ријешити свеобухватно

Бањалука - Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је Срни да би било природно да се уклањају све баријере у пословању и пласирању производа између два ентитета, те да то и јесте опредјељење Владе Републике Српске.

"Али, то свакако захтијева не само парцијални, већ један свеобухватни приступ, и сматрам да смо и премијер /Федерације БиХ Фадил/ Новалић и ја показали да је то пут којим желимо ићи", рекла је Цвијановићева одговарајући на питање Срне да прокоментарише проблеме са којима се сусрећу произвођачи хемијских и неких фармаколошких производа из ФБиХ приликом њиховог пласирања на тржиште Републике Српске.


Она је додала да се, међутим, у рјешавању овог питања за које је заинтересована ФБиХ, у Влади Републике Српске поново наметнуло једно друго питање за које је директно заинтересована Република Српска.

"Наиме, ријеч је о једној ограничавајућој уредби у ФБиХ, по којој се нашем гасном предузећу 'ГАС РЕС' забрањује да гасом снабдијева потрошаче у ФБиХ", истакла је Цвијановићева.

Што је још горе, рекла је премијер Српске, забрањује му се и да користи територију ФБиХ да би дошли до територије Српске и снабдијевали, на примјер, своје потрошаче у Источном Сарајеву.

"Зато кажем да бисмо морали утврдити генерални принцип, без било каквих међусобно постављених ограничења, и ми смо у Влади Републике Српске спремни да на томе радимо са партнерима из Владе ФБиХ", истакла је Цвијановићева.

Произвођачи хемијских и одређених фармаколошких производа из ФБиХ суочили су се са проблемима приликом пласирања својих производа на тржиште Републике Српске.

Наиме, ови производи, да би се нашли на тржишту Републике Српске, морају бити у складу са новим прописима који су донесени на основу Закона о хемикалијама и Закона о биоцидима у Републици Српској, а који су у потпуности усклађени са захтјевима Европске уније.

С друге стране, у прописе у ФБиХ којима је регулисана ова материја, тек треба да буду инкорпорисани стандарди који се примјењују у Европској унији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана