Чолак: БиХ мора наставити европски и еуроатлански пут и почети кључне реформе

Срна
Чолак: БиХ мора наставити европски и еуроатлански пут и почети кључне реформе

САРАЈЕВО - Обзиром на чињеницу да се коначно формира Савјет министара БиХ и да ће се процес убрзо завршити, реални су изгледи, најкасније до краја ове године, да ће у том раздобљу профункционисати и оба дома Парламентарне скупштине, односно Парламентарна скупштина.

Тиме се стварају нужне претпоставке за убрзани рад на реформама, а предуслов је управо формирање власти, казао је Бариша Чолак, замјеник предсједавајућег Клуба хрватског народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ.

Нажалост, изгубили смо јако пуно времена, све се могло завршити и прије годину дана и тако већ до сада пуно тога направити, додао је Чолак.

Нагласио је да су фунционери ХДЗ-а БиХ и ХНС-а заговараоци и предводници европског и еуроатланског пута БиХ, те да је нужно наставити реформе кључне за напредак.

Како каже, Хрватска идуће године предсједава Савјетом Европске уније и то ће Босни и Херцеговини бити вјетар у леђа.

“Кад је ријеч о унутарњим реформама, њих је нужно направити скоро у свим секторима. По одређеним показатељима око милијарду еура, што кредитних, што других средстава, стоји на располагању, највише везано за инфраструктуру. Сама та чињеница говори, што прије направимо ратификацију споразума, уговора, осигурат ћемо пуно брже кретање, односно улагање у инфраструктуру, што ће допринијети развоју и других сектора у БиХ. Немамо времена за губљење, и што прије сви заједно кренемо и квалитетније радимо прије ћемо и проблеме ријешити”, нагласио је Чолак.

Он сматра да је важно извршити измјене Изборног закона БиХ, како би се могли провести избору у Граду Мостару, с једне стране, а с друге, како би могли осигурати легитиман избор и легитимно заступање у Дому народа Федералног Парламента и легитиман избор чланова Предсједништва БиХ.

“Ово питање је кроз легислативу могуће рјешити најкасније до петог мјесеца наредне године, истакнуо је замјеник предсједатеља Клуба хрватског народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ”, рекао је Чолак у писаној изјави за медије.

Када је ријеч о провођењу пресуда Европског суда за људска права, Чолак је нагласио да то подразумијева промјену самог Устава БиХ, што је доста захтјевно питање јер за промјену Устава треба квалификована већина у Парламентарној скупштини БиХ. 

“ХДЗ БиХ и ХНС је отворен и нудимо рјешења да се и те пресуде Уставног суда, од којих су неке већ старе десетак година, проведу, али нама је приоритет промјена Изборног закона у смислу легитимног избора и легитимног представљања како у Дому народа, тако и у Предсједништву БиХ”, закључио је Чолак.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана