Чему служи радна група

Ведрана Кулага Симић
Чему служи радна група

БАЊАЛУКА, САРАЈЕВО - Иако постоји неписано правило да приједлози за побољшање изборног законодавства иду на адресу Интерресорне радне групе, двије идеје су прогуране и биће разматране у Парламенту БиХ, што је за једне једини могући излаз јер не вјерују у рад групе, а за друге доказ да то раде само јер су жељни медијске пажње.

Интерресорна радна група за измјену домаћег изборног законодавства, на коју се дуго чекало, званично је половином маја почела да функционише, када су у њен састав ушли и представници опозиционих странака.

Ипак, и поред тога на сједници Представничког дома Парламента БиХ усвојен је приједлог посланика Нермина Никшића, Саше Магазиновића, Наде Младине и Зукана Хелеза да се по скраћеном законодавном поступку разматрају измјене Изборног закона БиХ којима је затражено смањење изборног прага унутар листа са 20 на десет одсто. Зелено свјетло за разматрање, али у редовној процедури, а не по хитном поступку, добио је и приједлог измјена Изборног закона у којем је фокус на томе да мандат припада странци, а не појединцу, а који је дошао од Ненада Нешића (ДНС) који дјелује у посланичком Клубу СДС-ПДП-ДНС чији представник учествује у раду радне групе. 

Нешић за “Глас Српске” отворено каже да нема повјерења у радну групу и да је због тога одлучио да пролаз за, како каже, веома важну измјену покуша да обезбиједи у парламентарној процедури.

- Многима не одговара да дође до измјене Изборног закона, а превише има прелетача, папака. Они су највидљивији у Народној скупштини Српске, гдје је 27 посланика промијенило политичку партију на чијој листи су освојили мандат и када то погледамо, јасно је о чему говорим и шта тражим - рекао је Нешић и нагласио да је на тај начин урушена и сама Скупштина.

На питање очекује ли подршку истиче да ће, ако сви желе да зауставе политичку корупцију и спријече трговину мандатима, гласати “за”.

- И сам Милорад Додик је недавно рекао да мандати треба да припадају странкама и ако је то заиста тако, и посланици СНСД-а ће дати подршку - закључио је Нешић.

Шефица посланичког Клуба СНСД-а и чланица Интерресорне радне групе Сњежана Новаковић Бурсаћ је, говорећи о поступку Нешића и блока опозиционих посланика, за “Глас” нагласила да ту нема ништа нелегитимно, али да није у реду, имајући у виду постојање радног тијела којем је то основни задатак.

- Представници свих парламентарних клубова имају представнике у групи, чак и онај у којем је Нешић. Можда је у питању и мањак комуникације међу њима - рекла је Новаковић Бурсаћ која је и на сједници истакла да СНСД нема ништа против рјешења које је предложио Нешић.

Шеф Српског клуба у Представничком дому Ненад Стевандић је истакао да и може разумјети Нешићев потез, јер није члан радне групе, док то није случај када је у питању Магазиновић, за којег сматра да би након овога требало да се повуче из Интерресорне радне групе. Стевандић за “Глас” каже и да постоји оправдана сумња да се можда иза овога крије и додворавање неким страним центрима који помно прате активности у вези са Изборним законом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана