Čemu služi radna grupa

Vedrana Kulaga Simić
Čemu služi radna grupa

BANjALUKA, SARAJEVO - Iako postoji nepisano pravilo da prijedlozi za poboljšanje izbornog zakonodavstva idu na adresu Interresorne radne grupe, dvije ideje su progurane i biće razmatrane u Parlamentu BiH, što je za jedne jedini mogući izlaz jer ne vjeruju u rad grupe, a za druge dokaz da to rade samo jer su željni medijske pažnje.

Interresorna radna grupa za izmjenu domaćeg izbornog zakonodavstva, na koju se dugo čekalo, zvanično je polovinom maja počela da funkcioniše, kada su u njen sastav ušli i predstavnici opozicionih stranaka.

Ipak, i pored toga na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta BiH usvojen je prijedlog poslanika Nermina Nikšića, Saše Magazinovića, Nade Mladine i Zukana Heleza da se po skraćenom zakonodavnom postupku razmatraju izmjene Izbornog zakona BiH kojima je zatraženo smanjenje izbornog praga unutar lista sa 20 na deset odsto. Zeleno svjetlo za razmatranje, ali u redovnoj proceduri, a ne po hitnom postupku, dobio je i prijedlog izmjena Izbornog zakona u kojem je fokus na tome da mandat pripada stranci, a ne pojedincu, a koji je došao od Nenada Nešića (DNS) koji djeluje u poslaničkom Klubu SDS-PDP-DNS čiji predstavnik učestvuje u radu radne grupe. 

Nešić za “Glas Srpske” otvoreno kaže da nema povjerenja u radnu grupu i da je zbog toga odlučio da prolaz za, kako kaže, veoma važnu izmjenu pokuša da obezbijedi u parlamentarnoj proceduri.

- Mnogima ne odgovara da dođe do izmjene Izbornog zakona, a previše ima preletača, papaka. Oni su najvidljiviji u Narodnoj skupštini Srpske, gdje je 27 poslanika promijenilo političku partiju na čijoj listi su osvojili mandat i kada to pogledamo, jasno je o čemu govorim i šta tražim - rekao je Nešić i naglasio da je na taj način urušena i sama Skupština.

Na pitanje očekuje li podršku ističe da će, ako svi žele da zaustave političku korupciju i spriječe trgovinu mandatima, glasati “za”.

- I sam Milorad Dodik je nedavno rekao da mandati treba da pripadaju strankama i ako je to zaista tako, i poslanici SNSD-a će dati podršku - zaključio je Nešić.

Šefica poslaničkog Kluba SNSD-a i članica Interresorne radne grupe Snježana Novaković Bursać je, govoreći o postupku Nešića i bloka opozicionih poslanika, za “Glas” naglasila da tu nema ništa nelegitimno, ali da nije u redu, imajući u vidu postojanje radnog tijela kojem je to osnovni zadatak.

- Predstavnici svih parlamentarnih klubova imaju predstavnike u grupi, čak i onaj u kojem je Nešić. Možda je u pitanju i manjak komunikacije među njima - rekla je Novaković Bursać koja je i na sjednici istakla da SNSD nema ništa protiv rješenja koje je predložio Nešić.

Šef Srpskog kluba u Predstavničkom domu Nenad Stevandić je istakao da i može razumjeti Nešićev potez, jer nije član radne grupe, dok to nije slučaj kada je u pitanju Magazinović, za kojeg smatra da bi nakon ovoga trebalo da se povuče iz Interresorne radne grupe. Stevandić za “Glas” kaže i da postoji opravdana sumnja da se možda iza ovoga krije i dodvoravanje nekim stranim centrima koji pomno prate aktivnosti u vezi sa Izbornim zakonom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana