Британски научник: Још једна пандемија је апсолутно неизбјежна

Танјуг
Британски научник: Још једна пандемија је апсолутно неизбјежна

ЛОНДОН - Бивши главни научни савјетник британске владе Патрик Веленс изјавио је да је још једна пандемија апсолутно неизбјежна и позвао нову британску владу да се усредсреди на припрему за њу, упозоравајући на то да за тако нешто још није спремна.

Говорећи на панелу на фестивалу Хеј у велшком округу Повис, Веленс је рекао да је сјајно што ће бити одржани избори јер постоје очигледна питања која треба да се ријеше, пренио је Гардијан.

Једна од ствари коју сљедећа влада мора да уради јесте да примијени бољи надзор да би могла да открије долљзеће пандемије, рекао је он.

-Морамо да будемо много бржи... у брзим тестовима за дијагнозу, брзим вакцинама, брзој њези, тако да не морају да се проглашавају екстремне мјере које су увођене током пандемије вируса ковид-19 - рекао је Веленс.

Он је упозорио да су лидери држава Г7 заборавили поуке из те посљедње пандемије, напомињући да припреме за пандемију треба да се третирају као припрему оружаних снага.

-Знамо да морамо да имамо војску, не зато што ће бити рат ове године, већ знамо да је она битан дио онога што је држави потребно. Морамо и ову спремност да третирамо на исти начин - указао је Веленс.

Пруиједлог који је изнела Светска здравствена организација, којим би државе свијета постигле споразум о припремама за наредне пандемије, сматра он, "корак је у добром правцу".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана