Благојевић: Донијети закон о поништењу одлуке ОХР-а

A.С.
Благојевић: Донијети закон о поништењу одлуке ОХР-а

БАЊАЛУКА – Народна скупштина РС требала би да усвоји правни акт који ће носити назив Закон о поништењу одлуке високог представника, јер се одлуком Валентина Инцка директно напада Република Српска, односно у суштини се она проглашава геноцидном.

Рекао је ово за "Глас Српске" професор уставног права Милан Благојевић говорећи о предстојећој сједници НС РС, на којој би посланици требали правним путем одговорити на наметнуту одлуку Валентина Инцка.

Он прецизира да је погрешно да се доноси закон у којем стоји израз "непримјењивање одлуке", јер би тиме, како каже Благојевић, била призната одлука ОХР као правно ваљана.

- Јер, кад се у називу закона каже да се нешто неће примјењивати, тиме није речено да то што се неће примјењивати није правно ваљано, већ је само речено да се неће примјењивати. А то даље значи да би Народна скупштина таквим називом закона учинила грешку, јер би таквим називом легитимизовала иначе противправну пдлуку ОХР-а. Зато овај закон мора да има назив Закон о поништењу одлуке ОХР – рекао је Благојевић.

Он додаје да, када се нешто поништава, то аутоматски значи и да се не примјењује, јер је немогуће примјењивати нешто што је поништено.

- Треба, дакле, у нашем закону стајати да се поништава одлука ОХР-а, јер ОХР нема овлашћење да доноси, нити да намеће законе. То овлашћење ОХР нема ни по међународном праву, ни по Уставу БиХ, ни по Уставу РС, а такође ни према било ком анексу Дејтонског споразума. У томе се огледа правна ништавости одлуке ОХР-а па је зато НС РС законом треба поништити, а не рећи да се не примјењује. А НС РС има основ за доношење таквог закона, јер се одлуком ОХР-а директно напада РС која се том одлуком у суштини проглашава геноцидном. Стога је уставно и природно  право Српске да се брани и да својим законом поништи ту противправну одлуку ОХР-а – закључио је Благојевић.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана