Blagojević: Donijeti zakon o poništenju odluke OHR-a

A.S.
Blagojević: Donijeti zakon o poništenju odluke OHR-a

BANjALUKA – Narodna skupština RS trebala bi da usvoji pravni akt koji će nositi naziv Zakon o poništenju odluke visokog predstavnika, jer se odlukom Valentina Incka direktno napada Republika Srpska, odnosno u suštini se ona proglašava genocidnom.

Rekao je ovo za "Glas Srpske" profesor ustavnog prava Milan Blagojević govoreći o predstojećoj sjednici NS RS, na kojoj bi poslanici trebali pravnim putem odgovoriti na nametnutu odluku Valentina Incka.

On precizira da je pogrešno da se donosi zakon u kojem stoji izraz "neprimjenjivanje odluke", jer bi time, kako kaže Blagojević, bila priznata odluka OHR kao pravno valjana.

- Jer, kad se u nazivu zakona kaže da se nešto neće primjenjivati, time nije rečeno da to što se neće primjenjivati nije pravno valjano, već je samo rečeno da se neće primjenjivati. A to dalje znači da bi Narodna skupština takvim nazivom zakona učinila grešku, jer bi takvim nazivom legitimizovala inače protivpravnu pdluku OHR-a. Zato ovaj zakon mora da ima naziv Zakon o poništenju odluke OHR – rekao je Blagojević.

On dodaje da, kada se nešto poništava, to automatski znači i da se ne primjenjuje, jer je nemoguće primjenjivati nešto što je poništeno.

- Treba, dakle, u našem zakonu stajati da se poništava odluka OHR-a, jer OHR nema ovlašćenje da donosi, niti da nameće zakone. To ovlašćenje OHR nema ni po međunarodnom pravu, ni po Ustavu BiH, ni po Ustavu RS, a takođe ni prema bilo kom aneksu Dejtonskog sporazuma. U tome se ogleda pravna ništavosti odluke OHR-a pa je zato NS RS zakonom treba poništiti, a ne reći da se ne primjenjuje. A NS RS ima osnov za donošenje takvog zakona, jer se odlukom OHR-a direktno napada RS koja se tom odlukom u suštini proglašava genocidnom. Stoga je ustavno i prirodno  pravo Srpske da se brani i da svojim zakonom poništi tu protivpravnu odluku OHR-a – zaključio je Blagojević.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana