Билсена Шахман тужила БиХ, тражи надокнаду од 47.500 КМ

ГС
Билсена Шахман тужила БиХ, тражи надокнаду од 47.500 КМ

САРАЈЕВО - У Суду БиХ данас је одржано рочиште по по тужби актуелне заступнице СББ-а у Скупштини КС Билсене Шахман против БиХ.

Њена одбрана је предложила доказе којима настоји доказати претрпљену душевну бол и повреду угледа због притвора и мјера забране који су јој били одређени у судском поступку окончаном ослобађајућом пресудом. 

Шахман је ослобођена кривице за ометање рада правосуђа.

Магдалена Папић, заступница Правобранилаштва БиХ, оспорава тужбу јер сматра да није било незаконитих поступака приликом одређивања притвора и мјера забране.

Мирна Делалић, заступница Билсене Шахман, навела је да остаје код свих навода из тужбе. Тражи да се Билсени Шахман омогући накнада "нематеријалне штете због претрпљених душевних болова, због повреде слободе, угледа и части, те страха који су проузроковани неоснованим притварањем и мјерама забране", те тражи да се исплати новчани износ од 47.500 КМ, преноси Детектор.ба.

Делалић је као доказ предложила ослобађајућу пресуду, рјешења о притвору и мјерама забране, као и низ медијских чланака у којима се писало о поступку.

Такође, предлаже препоруку Омбудсмана за људска права поводом жалбе Билсене Шахман на услове у Казнено-поправном заводу полуотвореног типа Тузла у којој су Омбудсмани издали препоруке Заводу у вези с приступом љекару и хигијенским условима.

Делалић предлаже да се саслуша Шахман те да се одреди вјештачење по вјештаку неуропсихијатру са задатком да "утврди психичко стање, претрпљени страх, интензитет и јачину трајања душевних болова", наводи Делалић.

Папић се успротивила медијским чланцима, нагласивши да не доказују незаконитост, те и ако доказују, како сматра Папић, онда одштету треба тражити од уредника.

Шахман је у децембру 2018. године, у предмету с Фахрудином Радончићем, Бакиром Даутбашићем и Зијадом Хаџијахићем, ослобођена кривње за ометање рада правосуђа вршењем притиска на свједокињу Азру Сарић да промијени исказ у поступку против Насера Келмендија на Косову. 

Наредно рочиште је заказано за 10. септембар 2020. године.

(Klix.ba)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана