Бенцун: Десетак држављана БиХ у близини ратних дејстава, чланови мисије ОЕБС чекају евакуацију

Маријана Миљић Бјеловук
Бенцун: Десетак држављана БиХ у близини ратних дејстава, чланови мисије ОЕБС чекају евакуацију

БАЊАЛУКА - Држављани БиХ који се налазе у Специјалној посматрачкој мисији ОЕБС у Украјини су добро, а око десетак наших држављана који се налазе на истоку припремају се за премјештање у правцу Дњепропетровска, гдје ће бити размотрени даљи правци евакуације.

Рекао је то "Гласу Српске" амбасадор БиХ при ОЕБС-у, УН и осталим међународним организацијама у Бечу Синиша Бенцун.

Он је нагласио и да је Мисија БиХ при ОЕБС-у одржала јутрос онлајн састанак са БиХ држављанима који се налазе у ОЕБС Специјалној посматрачкој мисији (SММ) у Украјини.

- Сви наши људи су добро и здраво, и у својим регионима чекају инструкције у вези праваца евакуације. Око десетак особа из БиХ лоцираних у два града на истоку Украјине у близини контакт линије, припремају се заједно са остатком ОЕБС-овог особља за релокацију у правцу Дњепропетровска, гдје ће бити размотрени даљи правци евакуације. Два члана посматрачке мисије, који су још прије ескалације сукоба, у приватном аранжману кренули возилом кући на годишњи одмор, успјешно ноћас стигли до Румуније. Кажу да је велики број путева закрчен, а сипање горива на бензинским пумпама, гдје су и велике гужве, ограничено је на 20 литара – рекаа је Бнецун.

Нагласио је да је Мисија БиХ при ОЕБС-у прати даљи развој ситуације те да је у сталној комуникацији са руководством ОЕБС-а у Бечу.

- Тражићемо најбезбједније начине евакуације људи из Украјине, укључујући и руте преко Русије које су вјероватно најкраће за дио особља које је лоцирано у градовима Доњецк и Луганск – навео је Бенцун.

На синоћ одржаном ванредном Сталном савјету ОЕБС-а, генерални секретар Хелга Шмид и предсједавајући ОЕБС-а пољски министар иностраних послова Збигњев Рау, донијели су одлуку о привременој евакуацији међународног особља ОЕБС SMM из Украјине. Вријеме и начин евакуације сада зависи од SММ и њихове процјене на терену, јер је безбједност људи на првом мјесту, а ради се о неколико стотина људи широм Украјине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана