Бандић у Сарајеву: Вреднији ми је стисак руке грађана овог града од било какве титуле

Klix.ba
Бандић у Сарајеву: Вреднији ми је стисак руке грађана овог града од било какве титуле

Сарајево - "Ја сам хрватски син Босне и Херцеговине, а ово је земља три конститутивна народа. Ја сам пријатељ и Бошњака и Хрвата и Срба. Кад су Исуса разапињали он њих није осуђивао што га разапињу, него зато што не знају шта чине. Милану Бандићу не требају признања, признања требају Бандића", прокоментарисао је данас повлачење додјеле титуле почасног грађанина Града Сарајева градоначелник Загреба Милан Бандић.

Бандић борави у посјети главном граду БиХ, а данас је, у пратњи легендарног фудбалског тренера Мирослава Ћире Блажевића, Јосипа Пејаковића и предсједника Хрватског културног друштва Напредак, монс. проф. др. Фрање Топића, посјетио реиса мр. Хусеина еф. Кавазовића и надбискупа врхбосанског кардинала Винка Пуљића, преноси Klix.ba.

У обраћању новинарима, Бандић је рекао како му више вриједи стисак руке грађана Сарајева, од било какве награде или титуле.

"Више вриједи нокат сва три народа у БиХ него све моје плакете"

"Мислите да градоначелник Загреба као рођени син БиХ и освједочени пријатељ БиХ и свих грађана нема право на своје мишљење? Погледајте комплетан интервју и онда свједочите", прокоментарисао је Бандић разлог одузимања титуле почасног грађанина Сарајева, а то је, подсјећамо изјава у којој је рекао да се нада да ће "БиХ ускоро бити састављена од три ентитета".

"Више вриједи нокат сва три народа у БиХ него све моје плакете, признања и пет мандата. Када се то схвати, онда ће нам свима бити лакше. Човјек најусправније хода када помаже другима, а моја дјела говоре од Оџака до Груда и од Тузле до Сарајева и сретан сам што сам данас у Сарајеву", изјавио је градоначелник Загреба.

Додао је да сви они који доносе одлуке на пречац, направе оно што је он направио за људе у БиХ са мјеста градоначелника Загреба и напоменуо да је срећан и поносан као хрватски син БиХ и као градоначелник Загреба гдје је, како каже, савио своје гнијездо и направио круну свог јавног посла.

"Нисам бацио копље у трње и ево ме у Сарајеву, срећан као мало дијете, срећан, свој и пријатељ сва три народа. Зна народ о чему се ради, и народ научи памети људе, истина је спора, али и достижна", упоран је Милан Бандић.

Није желио објашњавати изјаву о три ентитета. Рекао је да "само будала своје изјаве појашњава.

"Ја имам два узора, Бога и своју мајку, немам партијског шефа и не појашњавам своје изјаве. Погледајте комплетан интервју и немојте извлачити из контекста", поручио је загребачки градоначелник.

Титула доживотног члана ХКД Напредак

ХКД Напредак је Милана Бандића прогласио доживотним чланом овог Удружења и данас му је предсједник Удружења монс. проф. др.Фрањо Топић уручио плакету. Коментаришући признање, Бандић је рекао да је професор Топић мудар човјек и да је на тај начин послао поруку.

"Прогласили су ме доживотним чланом Удружења, а то ми не могу одузети", изјавио је Бандић.

Топић сматра да је инцидентна одлука Градског Вијећа о одузимању титуле почасног грађанина Сарајева, те је напоменуо да је Бандић освједочени пријатељ Сарајева и Босне и Херцеговине.

"Драго ми је да је градоначелник Бандић дошао у Сарајево. Свашта се причало и свашта је написано о овој земљи, тако да, ако је трећи ентитет рјешење, па зашто да не? То је прича о равноправости хрватског народа у БиХ", рекао је Топић.

У пратњи Милана Бандића данас је био и фудбалска звијезда Мирослав Ћиро Блажевић. Захвалио се Милану Бандићу на подршци коју му је пружао док је био селектор фудбалске репрезентације БиХ.

"Нико не може замијенити радост какву нам је донијела репрезентација и подсјетиит ћу вас да је Ћиро Блажевић направио велики темељ репрезентацији. Сви амбасадори не могу донијети такву популаризацију као ти момци. Да будем конкретан, такав темељ је направио господин Бандић, јер ја без пара не идем нигдје. Хвала ти Бандићу што си ме натјерао да дођем овдје и направим такве темеље који нам је донио овај напредак и што си доказао да си пријатељ ове земље", изјавио је Ћиро и прокоментарисао очекивања од бх. репрезентације у Бразилу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана