Аналитичари о усвајању резолуције о Сребреници: Запад покушао да нокаутира Србе, али није успио

Вељко Зељковић
Foto: Танјуг

БАЊАЛУКА - Аутори и спонзори резолуције о Сребреници нису успјели да нокаутирају Републику Српску и Србију како су то планирали, већ су остварили једну Пирову побједу, што опет не значи да политичке снаге у Сарајеву и Берлину те другим европским центрима неће покушати да нађу начина да то у неком наредном периоду покушају поново.

Каже ово за “Глас Српске” професор међународног права Драган Дакић коментаришући исход гласања у Генералној скупштини Уједињених нација, а које је показало да је мање од половине присутних држава на овој сједници подржало ову резолуцију. 

- То значи да, иако је овај документ на крају усвојен са 84 гласа од 193 присутне земље, он није општеприхваћен од различитих цивилизацијских система, односно различитих дијелова свијета, те да аутори ове резолуције нису у могућности да конституишу неко обичајно право или општу правну норму. Сматрам да им је то оруђе у овом тренутку избијено из руку, јер им је доста сужен тај маневар. И не ради се овдје само о квантитативном неуспјеху предлагача ове резолуције већ и квалитативном. О свему томе говори и велики број земаља које су неподржавање ове резолуције одлучиле да искажу негласањем или уздржаношћу. Резолуцију је подржао само један политички кружок западних земаља и држава које се налазе под њиховом сфером утицаја. Ако погледамо карту свијета и како је ко гласао, можемо видјети да је глобални југ био против овог документа, па је чак и експлицитно одбијан - каже Дакић додајући да је од изузетне важности и то што је сама Кина гласала против, а која је у оваквим и сличним ситуацијама у ГС УН углавном уздржана.      

Сматра и да ово није тачка на слово “и”, јер ће аутори ове резолуције сигурно покушати да нађу друге механизме, прије свега користећи одређене правосудне органе који би се реферисали на ову резолуцију иако она нема никакав обавезујући карактер. 

- Вјерујем да ће покушати да ојачају ову резолуцију. Српска и Србија су тренутно у доброј позицији, што ће друга страна покушати да промијени и то врло систематично. Ово није крај. Присјетимо се, слична резолуција, а предложена од стране Велике Британије, није прошла у Савјету безбједности УН. Али то их није спријечило да поново покушају - каже Дакић. 

Додаје и како је од изузетне важности и то што власти Републике Српске овим поводом нису само водиле политичку борбу, већ и правну.

- У Уједињеним нацијама је посијано једно сјеме, против ког се треба наставити правно борити. То ће ауторима ове резолуције отежати намјере, поготово јер је и ово гласање показало да се свијет налази у једним промијењеним условима - наводи Дакић. 

Напомиње и да је овај документ контрадикторан са Дејтонским мировним споразумом због самовољног понашања представника БиХ у УН. Гледајући из угла позитивно-правног поимања, према Дакићевим ријечима, овај акт сигурно не може допринијети очувању БиХ, али ни помирењу унутар земље, како то неки тврде. Друга страна, категоричан је, упорно гуши Дејтон, споразум од којег зависи и егзистенција Републике Српске.     

Политиколог Александар Павић сматра да ће, иако велики дио свијета није гласао за њу, резолуцију аутори злоупотријебити против Српске, Србије и српског народа. 

Како је оцијенио, резолуција је само додатна алатка у њиховом ратном арсеналу, са јасним ратним циљевима - укидање или обесмишљавање Републике Српске, унитаризација БиХ ради лакше НАТО интеграције, лијепљење трајне етикете “геноцидности” на цијели српски народ ради његове трајне дискредитације и делегитимизације као народа. 

Наводи и да никако не треба да се уљуљкујемо тиме што су овакве и сличне резолуције необавезујуће у свијету у ком се међународно право гази на сваком кораку. 

- Лекција из деведесетих важи и данас. Пропагандне лажи су неопходне да би се оправдали агресивни потези против нас пред међународном јавношћу. Истина и право су ту на последњем месту. Није политички Запад уложио оволико напора и угледа на међународној сцени само да би се зауставио на гласању и Пировој победи у ГС УН. Треба да гледамо на ову акцију као на припрему терена за још крупније и опасније акције - сматра Павић.

Додаје и да то што је мање од 100 земаља гласало за резолуцију неће спријечити оне који су је покренули да наставе са својом антисрпском дјелатношћу не бирајући средства.

Према ријечима вишег научног сарадника Института за међународну политику и привреду Душана Пророковића, начин на који је резолуција о Сребреници усвојена у ГС УН није легитиман. Како је појаснио, ово је као да Реал из Мадрида побиједи Шумадију из Аранђеловца голом у посљедњем минуту надокнаде из измишљеног пенала. 

Каже и да је могућност да Сарајево на крилима резолуције покрене питање наплате некакве ратне штете од Србије у овом тренутку потпуно секундарна. Примарно је, објашњава, то што се десило на гласању. 

- Нема више снаге колективног Запада чак и уз одређене муслиманске земље. Да се ово догодило пре 15 година, предложено у ГС УН добило би 160 гласова за. Данас је то нешто више од 40 одсто. Ово се Сарајеву не исплати на дужи рок. Зашто Србија сада не би покренула питање стрељања ђака у Крагујевцу, да ли је то била геноцидна намера Немачке? Русија је најавила предлог једне резолуције о геноциду, о исламском свету који може да иницира резолуцију о геноциду у Палестини да и не говорим. Сада се отварају врата за серију резолуција о разним геноцидима и Сребреница ће просто пасти у заборав. Ако имате ту серију, онда не може ни бити никаквог озбиљног разговора о некаквој одштети - истакао је Пророковић.

Каже и да аутори и спонзори ове резолуције исту могу покушати само краткорочно да злоупотријебе, док је то на дужи рок веома тешко, јер је тема Сребренице политизована, а други разлог је што ће се убудуће свашта називати геноцидом, јер ће се усвајати разне резолуције у међународним организацијама у разним случајевима. 

- У Сарајеву очигледно нису размишљали о дугорочним последицама. Велики број исламских земаља је приликом гласања или изашао из сале, или су неки гласали против. Алжир је био уздржан, Бахреин такође, представник Авганистана је изашао из сале. Ово ни код Монти Пајтона нема, Црна Гора је била за, а талибани из Авганистана нису за. И онда ће казати: “Победили смо”. Па, није то баш тако - каже Пророковић.

Бранковић: Пукли ко звечка

Некадашњи амбасадор Србије при УН Бранко Бранковић сматра да су аутори и спонзори овог документа “пукли ко звечка”, јер су очекивали да ће добити много више гласова, попут резолуције о Палестини која је прије неколико седмица добила 143 гласа. 

- Ово је један тотални фијаско свих предлагача са Немачком на челу - оцијенио је Бранковић.

Пољански: Потпуни неуспјех

Резолуција Генералне скупштине УН о Сребреници је неувјерљива, а резултат гласања о њој је потпуни неуспјех и сада постоје сви разлози да се очекују додатне сличне иницијативе од којих се многе, очигледно, неће свидјети Западу, истакао је први замјеник сталног представника Русије у Уједињеним нацијама Дмитриј Пољански. 

- Једина стварна посљедица злонамјерног потеза Бошњака и оних који их подржавају је отварање Пандорине кутије “геноцидних” докумената који скупљају прашину у ормарима многих - нагласио је Пољански.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана