Сјећање на Прву семберску бригаду

Глас Српске
Сјећање на Прву семберску бригаду

БИЈЕЉИНA - У Бијељини је јуче, полагањем вијенаца и цвијећа на споменик борцима Прве семберске лаке пјешадијске бригаде, палим у Одбрамбено-отаџбинском рату, као и парастосом, обиљежено 18 година од њеног формирања, јавила је Срна.

- Ова бригада, формирана 12. априла 1992. године и прва је званична оружана формација Војске Републике Српске. Све остале формиране су касније, током маја и јуна. Ова бригада има најдужи ратни и борачки стаж и мада носи назив "семберска", ова оперативна јединица била је оспособљена за дејство на ширем подручју Републике Српске - рекао је Ђоко Пајић, који је 1992. године обављао дужност начелника штаба ове бригаде.

Он је подсјетио да је бригада била ангажована на простору Семберије, Брчког и Мајевице, а њени припадници помагали су српском народу гдје год је био угрожен - на сарајевском, западнокрајишком и осталим ратиштима РС.

Пајић је подсјетио да је у Одбрамбено-отаџбинском рату погинуло 130 бораца ове бригаде, а рањено више од 300.

- Њихово херојство и оно што су учинили за српски народ и Републику Српску никада не смије бити заборављено - додао је Пајић.

Послије парастоса, код начелника општине Бијељина Миће Мићића организован је пријем за припаднике ове бригаде.

- Велики број припадника Прве семберске бригаде уградио је своје животе у темеље РС, а многи су дали дио свог тијела бранећи своју земљу - рекао је Мићић.

Према његовим ријечима, Бијељина је међу општинама које у РС највише издвајају за породице погинулих бораца и РВИ - истакао је Мићић и додао да је до сада изграђено више од 200 станова за ове категорије становништва.

Мићић је подсјетио да се више од 1,5 милиона марака издваја из буџета, истичући да то није довољно, али да се нада да ће ситуација бити боља.

Стамбено питање

- Надам се да ћемо у наредном периоду заједно са Владом Републике Српске ријешити стамбено збрињавање породица погинулих бораца и РВИ. У општини Бијељина тренутно има 60 захтјева за рјешавање стамбеног питања - нагласио је Мићо Мићић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана