Sjećanje na Prvu sembersku brigadu

Glas Srpske
Sjećanje na Prvu sembersku brigadu

BIJELjINA - U Bijeljini je juče, polaganjem vijenaca i cvijeća na spomenik borcima Prve semberske lake pješadijske brigade, palim u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, kao i parastosom, obilježeno 18 godina od njenog formiranja, javila je Srna.

- Ova brigada, formirana 12. aprila 1992. godine i prva je zvanična oružana formacija Vojske Republike Srpske. Sve ostale formirane su kasnije, tokom maja i juna. Ova brigada ima najduži ratni i borački staž i mada nosi naziv "semberska", ova operativna jedinica bila je osposobljena za dejstvo na širem području Republike Srpske - rekao je Đoko Pajić, koji je 1992. godine obavljao dužnost načelnika štaba ove brigade.

On je podsjetio da je brigada bila angažovana na prostoru Semberije, Brčkog i Majevice, a njeni pripadnici pomagali su srpskom narodu gdje god je bio ugrožen - na sarajevskom, zapadnokrajiškom i ostalim ratištima RS.

Pajić je podsjetio da je u Odbrambeno-otadžbinskom ratu poginulo 130 boraca ove brigade, a ranjeno više od 300.

- Njihovo herojstvo i ono što su učinili za srpski narod i Republiku Srpsku nikada ne smije biti zaboravljeno - dodao je Pajić.

Poslije parastosa, kod načelnika opštine Bijeljina Miće Mićića organizovan je prijem za pripadnike ove brigade.

- Veliki broj pripadnika Prve semberske brigade ugradio je svoje živote u temelje RS, a mnogi su dali dio svog tijela braneći svoju zemlju - rekao je Mićić.

Prema njegovim riječima, Bijeljina je među opštinama koje u RS najviše izdvajaju za porodice poginulih boraca i RVI - istakao je Mićić i dodao da je do sada izgrađeno više od 200 stanova za ove kategorije stanovništva.

Mićić je podsjetio da se više od 1,5 miliona maraka izdvaja iz budžeta, ističući da to nije dovoljno, ali da se nada da će situacija biti bolja.

Stambeno pitanje

- Nadam se da ćemo u narednom periodu zajedno sa Vladom Republike Srpske riješiti stambeno zbrinjavanje porodica poginulih boraca i RVI. U opštini Bijeljina trenutno ima 60 zahtjeva za rješavanje stambenog pitanja - naglasio je Mićo Mićić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana