Боршч из Приједора, оригинал украјински

Снежана Тасић
Боршч из Приједора, оригинал украјински

ПРИЈЕДОР - Од најранијег дјетињства Олга Карајица из Приједора зна да тамо негдје, далеко постоји земља Украјина, одакле су се доселили њени дјед и бака.

Од прича које су јој се дубоко урезале у сјећање о тој земљи створила је своје слике и имала своју представу како та земља изгледа. Ипак, Олга Карајица је једна од оних сањара чији се животни сан и остварио, у седмој деценији живота.

- Када сам средином ове године добила прилику да са Удружењем "Козак" отпутујем у град Тернопиљ, гдје су живјели моји преци, као и у још неколико украјинских градова, мислим да сам дочекала нешто што се зове остварење животног сна. Некако су све те боје житних поља, цвијећа и шума биле баш онакве како сам их у дјетињству замишљала и та радост стварно тешко може да се опише ријечима - прича Карајица.

Иначе, она је са својом породицом читав свој вијек провела у Трнопољу, мјесту надомак Приједора, гдје иначе живе приједорски Украјинци.

- Синове сам тако васпитала да поштују отаџбину својих предака, а на трпези се увијек нађе неко украјинско јело. Мајка ме научила да спремам јела по старим рецептима, тако да у мојој породици сви радо једемо пироге, пите на украјински начин, сарму од хељде и неизоставно наше традиционално јело боршч. Многе своје пријатељице и комшинице научила сам да спремају украјинска јела, слатке штрудле, које су специјалитет своје врсте - прича нам Олга.

Она је истакла да се на трпези најчешће нађе боршч, национално јело Русије, Украјине, Молдавије, Румуније и Пољске.

- Основни састојак овог јела, који је у ствари чорба од поврћа, је цвекла. Мада то није правило, негдје је акценат на парадајзу, а у неке се ставља и месо, све зависи од региона гдје се припрема. То је углавном чорба од поврћа која се једе уз хељдину кашу и то може да буде комплетан оброк - рекла је Олга.

Додаје да упркос својим годинама, које нису велике, али ипак пензионерске, производи поврће у пластенику, тако да јој за припрему украјинских специјалитета не недостаје оригиналних састојака.

Каже да ће и своје снахе, које год да буду вјере и нације, научити да спремају та јела, као и да израђују ручне радове како је њу учила њена мајка, јер је то начин да се традиција одржи и да сан о далекој земљи и даље траје.

Удружење "Козак"

- Већину слободног времена волонтерски проводим у нашем Удружењу Украјинаца "Козак". Руковођење удружењем препустила сам млађима, али сам увијек ту да им помогнем, да организовано наступамо на свим манифестацијама гдје се представља култура и традиција националних мањина - прича Олга.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана