Штитићемо народ, а не финансијске институције

PR
Штитићемо народ, а не финансијске институције

​У изборним кампањама политичари се баве потпуно маргиналним темама, краткорочним замазизавањем очију народа популистичким паролама, да би прикупили јефтине политичке поене и замаглили сопствено незнање о функционисању система државе кроз финансијски сектор, а обећавају вам боље плате, процват економије, привреде и слично.

Како мисле то да ураде? Зајмовима, задуживањем које одговара једино свјетском финансијском сектору?! 

Странка НАША ПРИЧА РЕПУБЛИКА СРПСКА се бави и бавиће се суштинском промјеном система функционисања, како у Републици Српској, тако и у БиХ у будућем времену.

Ниједна странка, а ни политичар, не смију, на пример,  да дотакну теме другачијег законског регулисања хипотекарних кредита, који данас, у највећој мјери, гуше не само привреду него и многе породице које су у жељи да обезбеде кров над главом посегнуле за хипотекарним кредитом и ризиковале све што имају. 

Много је породица завршило на улици због немогућности да отплате хиопотекарни кредит јер су остали без финансијских средстава добијањем отказа на послу, по разним основама. 

Гдје је била законодавна власт да их заштити законодавном регулативом?!

Зашто нико у Републици Српској и БиХ не штити грађане и не постави законску регулативу која би захтијевала од кредитних институција да транспарентно назначе где добијају кредитни новац да би га издали у облику зајма својим клијентима ?! 

Рећи ће вам, кредити се издају на терет новца који доносе други клијенти који их стављају на депозит и друге рачуне, да кредитна институција није ништа друго до финансијски посредник који редистрибуира новац у економији. 

Питајте их, како је то могуће ако је новац који клијенти доносе у банку за депозите неповредив, банке не могу да га стављају у облик кредита, потребни су за случај да купци одједном желе да преузму уштеђевину?! Ово је недодирљива резерва банке! Следствено, законском регулативом није успостављена обавеза кредитним институцијама да прецизирају где добијају кредитни новац, да би га издали у облику зајма својим клијентима.

Да ли су се политичари питали зашто је кредитни новац од банака  осигуран само неколико процената (у најбољем случају неколико десетина процената) легалне готовине на депозитима који су физички на благајнама и трезорима комерцијалних банака и Централне банке?! "Птичјим" језиком политичара, то се назива "непотпуно" или "делимично" резервисање, осигурање, банкарских обавеза. 

Зашто законодавна власт дозвољава да кредитне институције кредитни новац делимично осигурају?!

Зашто експоненцијани раст новца на рачун камата није законски забрањен?!

Зашто су и власт и тзв. опозиција која је некада била власт, фокусирани на финансијску стабилност, а не на просперитет правих људи?! Знају ли политичари шта причају када инсистирају на финансијској стабилности?! 

Финансијска стабилност је варљив израз! То значи повећање штедње за економију, јер не можете да имате и финансијску стабилност и економску стабилност истовремено. 

На та и многа друга питања вам неће одговорити ни садашња власт, ни тзв. опозиција која је некада била власт.

Политичари којима је Република шпекулација, а револуција занат, не могу да буду дио решења кризе. 

Онај ко је био дио проблема не може да буде дио решења. 

Република Српска ће бити НАША ПРИЧА, А НЕ ТУЂА!

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана