Нема мандата за неке од звучних имена

Г.С.
Нема мандата за неке од звучних имена

БАЊАЛУКА - Општи избори били су хладан туш неким звучним именима са политичке сцене у Српској и БиХ. По први пут би тако могло да се деси да неки од њих не буду ни у посланичким фотељама, јер нису добили довољан број гласова. Можда је и највећи дебакл доживјела СПС.

Странка по тренутним подацима једва прелази цензус од три одсто. 

И ако буду имали довољно среће да освоје по који мандат, нити један, изгледа неће припасти предсједнку партије, Горану Селаку. СПС ће, барем како сада ствари стоје имати три посланика са компензационе листе. На њој ипак нема Селака. Разлаз са СП-ом Петра Ђокића га је чини се, коштао посланичког мандата.

Без мандата би могао да остане још један предсједник странке. Ни изборно коалирање са Социјалистичком партијом, ни водеће мјесто на компензационој листи, нису много помогли Драгану Чавићу, лидеру НДП-а. Социјалистичка партија је сада само на шест директних мандата. Са освојена тек 982 гласа, Чавић је ипак на 20. мјесту. 

Кроз иглене уши и поново преко компензације, до посланичке фотеље се прогурао предсједник Уједињене Српске. Тој странци припадају два директна мандата. Ненад Стевандић као лидер партије, добио је ипак довољно гласова за тек 3. мјесто, али прво на компензационој листи му је осигурало мандат.

На сједницама Народне скупштине изгледа нећемо више видјети њеног предсједника у последња два мандата . Недељко Чубриловић, руку на срце, јесте освојио највише гласова у изборној јединици 3, гдје је био и носилац листе. ДЕМОС, на чијем је Чубриловић челу, ипак из те избоне јединице неће имати ни једног посланика. Како Чубриловић није ни на компензационој листи, неће га, по свему судећи, бити ни у посланичким клупама.

Осим лидерима појединих странака, избори нису донијели много и неким другим досадашњим посланицима и функционерима. Без довољно гласова је остао Давор Шешић, који је СДСов дрес још прије избора замијенио СП-овим. Осим у двије функционерске фотеље, Андреа Дорић неће овај пут сјести и трећу, посланичку. За сада има само нешто преко 170 гласова, и налази се на скоро самом дну листе. 

Питање је шта ће бити са Ненадом Нешићем, Мирком Шаровићем, Јеленом Тривић. 

Тривићева се додуше уписала на мјесто самопрозваног предсједника Републике, али и њега ће морати да дијели. Душтво јој прави Вукота Говедарица, који и четири године након пораза, није одустао од тврдњи да је предсједник баш он, преноси АТВ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана