Матић за „Глас“ о изборној ноћи: ПДП „трчао пред руду“

Маријана Миљић Бјеловук
Foto: Дражан Поздеровић

БАЊАЛУКА - Проглашавање побједе на нешто више од 70 одсто обрађених бирачких мјеста је „трчање пред руду“. Надам се да ПДП има неког професионалнијег ко ће им говорити о изборној математици и када је право вријеме за неке изјаве, каже за „Глас Српске“ политиколог Филип Матић.

Појаснио је да је мање у 24 сата ПДП изнио многе контрадикторности.

- На самом почетку изборне ноћи навели су да је изборни дан протекао без већих инцидената, а ни након 24 сата од тога причају да се крало свуда. То показује колико су озбиљно приступили изборном процесу и како подносе пораз  - навео је Матић.

Напомиње да је ПДП објавио побједу и наставио све вријеме да тврди како Јелена Тривић са великом разликом води у односу на Милорада Додика (СНСД), али да јутрос резултати Централне изборне комисије (ЦИК) БиХ то нису потврдили, него су у суштини потврдили резултате штаба СНСД-а.

Каже да догађаји из изборне ноћи у Српској показују да су се „неозбиљни потези угнијездили и у опозицији и странкама у власти“.

- Наши политичари не познају вриједност јавне ријечи и не либе се да изговоре било шта, макар то било и лажно. То руши политику у њеном коријену, јер она треба да почива на истини. Ми смо у изборној ноћи видјели нешто друго – каже Матић.

Нагласио је да је у изборној ноћи било неозбиљно и пребројавање учионица са обје стране.

- Прво је ПДП-а рекао да је побиједио у некој учионици, а онда су кренуле реплике са једне и друге стране. Тиме су вријеђали јавност и интелигенцију народа Српске - навео је Матић.

Сматра да нисмо видјели професионалност ни озбиљност, већ само неозбиљност и површност у саопштавању резултата.

Подвукао је да је јавна тајна да у Српској има изборних крађа од стране свих стрнака.

 - Краду сви и тога има у сваким изборима. Ипак, нисам сигуран да се могла направити крађа од 30.000 гласова разлике. Ако јесте то треба доказати - рекао је Матић и позвао све странке да пријаве уочене малверзације Тужилаштву, које треба да ради свој посао.

Сматра да понављања избора неће бити и да су се грађани опредијелили за провјерену политику.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана