Matić za „Glas“ o izbornoj noći: PDP „trčao pred rudu“

Marijana Miljić Bjelovuk
Foto: Dražan Pozderović

BANjALUKA - Proglašavanje pobjede na nešto više od 70 odsto obrađenih biračkih mjesta je „trčanje pred rudu“. Nadam se da PDP ima nekog profesionalnijeg ko će im govoriti o izbornoj matematici i kada je pravo vrijeme za neke izjave, kaže za „Glas Srpske“ politikolog Filip Matić.

Pojasnio je da je manje u 24 sata PDP iznio mnoge kontradiktornosti.

- Na samom početku izborne noći naveli su da je izborni dan protekao bez većih incidenata, a ni nakon 24 sata od toga pričaju da se kralo svuda. To pokazuje koliko su ozbiljno pristupili izbornom procesu i kako podnose poraz  - naveo je Matić.

Napominje da je PDP objavio pobjedu i nastavio sve vrijeme da tvrdi kako Jelena Trivić sa velikom razlikom vodi u odnosu na Milorada Dodika (SNSD), ali da jutros rezultati Centralne izborne komisije (CIK) BiH to nisu potvrdili, nego su u suštini potvrdili rezultate štaba SNSD-a.

Kaže da događaji iz izborne noći u Srpskoj pokazuju da su se „neozbiljni potezi ugnijezdili i u opoziciji i strankama u vlasti“.

- Naši političari ne poznaju vrijednost javne riječi i ne libe se da izgovore bilo šta, makar to bilo i lažno. To ruši politiku u njenom korijenu, jer ona treba da počiva na istini. Mi smo u izbornoj noći vidjeli nešto drugo – kaže Matić.

Naglasio je da je u izbornoj noći bilo neozbiljno i prebrojavanje učionica sa obje strane.

- Prvo je PDP-a rekao da je pobijedio u nekoj učionici, a onda su krenule replike sa jedne i druge strane. Time su vrijeđali javnost i inteligenciju naroda Srpske - naveo je Matić.

Smatra da nismo vidjeli profesionalnost ni ozbiljnost, već samo neozbiljnost i površnost u saopštavanju rezultata.

Podvukao je da je javna tajna da u Srpskoj ima izbornih krađa od strane svih strnaka.

 - Kradu svi i toga ima u svakim izborima. Ipak, nisam siguran da se mogla napraviti krađa od 30.000 glasova razlike. Ako jeste to treba dokazati - rekao je Matić i pozvao sve stranke da prijave uočene malverzacije Tužilaštvu, koje treba da radi svoj posao.

Smatra da ponavljanja izbora neće biti i da su se građani opredijelili za provjerenu politiku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana