Šehić: Dokazi ključni za ponavljanje izbora

Marijana Miljić Bjelovuk
Šehić: Dokazi ključni za ponavljanje izbora

BANjALUKA - Strana koja sumnja na izbornu krađu ima pravo na prigovore. Za ponavljanje izbora potrebno je dostaviti dokaze o uočenim nepravilnostima koji su uticali na konačan rezultat.

Kaže to za „Glas Srpske“ bivši član Centralne izborne komisije (CIK) BiH i predstavnik Koalicije „Pod lupom“ Vehid Šehić komentarišući navode iz opozicionih stranaka da postoje ozbiljni osnovi da se ponište izbori za predsjednika Srpske u najvećem dijelu Republike.

- Treba ponuditi sve dokaze, i one materijalne prirode na osnovu kojih se može utvrditi da li postoji kršenje Izbornog zakona i sprovedbenih akata te volje birača. Odluka je na CIK-u - pojašnjava Šehić i dodaje da svaka strana ima pravo da podnese žalbu Sudu BiH na odluku CIK-a.

PDP je u izbornoj noći proglasio pobjedu svog kandidata za predsjednika Srpske Jelene Trivić nakon prebrojanih 72 odsto glasova. Kako su tada istakli, prednost Trivićeve u tim trenucima iznosila je oko 11.000 glasova, a pobjeda je proglašena jer, kako su istakli, postojali „pozitivni trendovi“, koji su u tom trenutku ukazivali na ubjedljivu i sigurnu pobjedu. Nakon toga simpatezeri ove partije, njih oko stiotinjak upriličili slavlje na ulicama Banjaluke.

Međutim, nakon što je CIK izašao sa svojim rezultatima koji su potvrdili dotadašnje „izborne presjeke“ iz SNSD-a o vođstvu Milorada Dodika u trci za predsjednika Srpske, iz PDP su reagovali ističući kako se radi o izbornoj prevari, najavljujući angažovanje pravnog tima koji će u narednim danima pripremiti tužbe protiv odgovrnijih lica.

- Mi ne odustajemo. Trivićeva je pobijedila u trci za predsjednika Srpske. Podaci koje smo objavili u toku izborne noći su tačni. Istražićemo šta se desilo u toku same noći. Pravni tim priprema pravne radnja i sve će detaljno ispitati i istražiti - rekao je predsjednik PDP-a Branislav Borenović i dodao da postoje ozbiljni osnovi da se ponište izbori za predsjednika RS u najvećem dijelu Srpske.

I pravni tim Srpske demokratske stranke (SDS) uputiće Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH zahtjev za ponavljanje izbora na svim biračkim mjestima u Doboju i na velikom broju biračkih mjesta u Zvorniku, Prijedoru i Čelnicu zbog sumnje da su, kako tvrde iz ove stranke, „prepravljani zapisnici“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana