Шехић: Докази кључни за понављање избора

Маријана Миљић Бјеловук
Шехић: Докази кључни за понављање избора

БАЊАЛУКА - Страна која сумња на изборну крађу има право на приговоре. За понављање избора потребно је доставити доказе о уоченим неправилностима који су утицали на коначан резултат.

Каже то за „Глас Српске“ бивши члан Централне изборне комисије (ЦИК) БиХ и представник Коалиције „Под лупом“ Вехид Шехић коментаришући наводе из опозиционих странака да постоје озбиљни основи да се пониште избори за предсједника Српске у највећем дијелу Републике.

- Треба понудити све доказе, и оне материјалне природе на основу којих се може утврдити да ли постоји кршење Изборног закона и спроведбених аката те воље бирача. Одлука је на ЦИК-у - појашњава Шехић и додаје да свака страна има право да поднесе жалбу Суду БиХ на одлуку ЦИК-а.

ПДП је у изборној ноћи прогласио побједу свог кандидата за предсједника Српске Јелене Тривић након пребројаних 72 одсто гласова. Како су тада истакли, предност Тривићеве у тим тренуцима износила је око 11.000 гласова, а побједа је проглашена јер, како су истакли, постојали „позитивни трендови“, који су у том тренутку указивали на убједљиву и сигурну побједу. Након тога симпатезери ове партије, њих око стиотињак уприличили славље на улицама Бањалуке.

Међутим, након што је ЦИК изашао са својим резултатима који су потврдили дотадашње „изборне пресјеке“ из СНСД-а о вођству Милорада Додика у трци за предсједника Српске, из ПДП су реаговали истичући како се ради о изборној превари, најављујући ангажовање правног тима који ће у наредним данима припремити тужбе против одговрнијих лица.

- Ми не одустајемо. Тривићева је побиједила у трци за предсједника Српске. Подаци које смо објавили у току изборне ноћи су тачни. Истражићемо шта се десило у току саме ноћи. Правни тим припрема правне радња и све ће детаљно испитати и истражити - рекао је предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић и додао да постоје озбиљни основи да се пониште избори за предсједника РС у највећем дијелу Српске.

И правни тим Српске демократске странке (СДС) упутиће Централној изборној комисији (ЦИК) БиХ захтјев за понављање избора на свим бирачким мјестима у Добоју и на великом броју бирачких мјеста у Зворнику, Приједору и Челницу због сумње да су, како тврде из ове странке, „преправљани записници“.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана