Арнаутовић: Нема довољно података о избору за предсједника Српске

Срна
Foto: Анадолија

САРАЈЕВО- Предсједник Централне изборне комисије /ЦИК/ БиХ Суад Арнаутовић рекао је да у ЦИК-у још немају довољан број података да би могли саопштити ко је, према прелиминарним резултатима, изабран за предсједника Републике Српске.

"Имамо јединствен информациони систем у који се уносе подаци из општинских изборних комисија, а ако општинска и градска изборна комисија не унесе довољан број података ирелевантно је сада саопштавати из једне или друге општине резултате", појаснио је Арнаутовић.

Он је истакао да се ЦИК опредијелио да сачека да се систем попуни и да подаци за предсједника Републике Српске буду објављени ујутро у 9.00 часова.

Арнаутовић је навео да су еневтуалне злоупотребе у сфери спекулација, наводећи да још раде бирачки одбори који ће, након пребројавања, потписати записник о раду.

Он је рекао да податке достављају у општинске изборне комисије које су дужне да обједине резултате са свих бирачких мјеста те општине и тако обједињене доставе ЦИК-у.

"Ако они буду суочени са попуњавањем образаца, онда од ЦИК-а захтијевају отварање врећа и правилно обједињавање резултата за ту општину", појаснио је Арнаутовић и додао да ЦИК након тога доноси одлуку да ли ће се то учинити, те да се то мора чинити транспарентно - уз посматраче.

Говорећи о кашњењу у уносу резултата члан ЦИК-а Ирена Хаџиабдић истакла је да је основни разлог кашњења необученост чланова бирачких одбора, те промјене у локалној изборној администрацији.

"Главни задатак на терену који је пред њих поставила изборна комисија је да јаве резултате према календару који смо ми ставили пред њих, а то је 22.30 часова", навела је Хаџиабдићева.

Хаџиабдићева је рекла и да су резултати које представљају политичке партије базиране на информацијама које чланови бирачких одбора и посматрачи странака достављају својим штабовима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана