Štitićemo narod, a ne finansijske institucije

PR
Štitićemo narod, a ne finansijske institucije

​U izbornim kampanjama političari se bave potpuno marginalnim temama, kratkoročnim zamazizavanjem očiju naroda populističkim parolama, da bi prikupili jeftine političke poene i zamaglili sopstveno neznanje o funkcionisanju sistema države kroz finansijski sektor, a obećavaju vam bolje plate, procvat ekonomije, privrede i slično.

Kako misle to da urade? Zajmovima, zaduživanjem koje odgovara jedino svjetskom finansijskom sektoru?! 

Stranka NAŠA PRIČA REPUBLIKA SRPSKA se bavi i baviće se suštinskom promjenom sistema funkcionisanja, kako u Republici Srpskoj, tako i u BiH u budućem vremenu.

Nijedna stranka, a ni političar, ne smiju, na primer,  da dotaknu teme drugačijeg zakonskog regulisanja hipotekarnih kredita, koji danas, u najvećoj mjeri, guše ne samo privredu nego i mnoge porodice koje su u želji da obezbede krov nad glavom posegnule za hipotekarnim kreditom i rizikovale sve što imaju. 

Mnogo je porodica završilo na ulici zbog nemogućnosti da otplate hiopotekarni kredit jer su ostali bez finansijskih sredstava dobijanjem otkaza na poslu, po raznim osnovama. 

Gdje je bila zakonodavna vlast da ih zaštiti zakonodavnom regulativom?!

Zašto niko u Republici Srpskoj i BiH ne štiti građane i ne postavi zakonsku regulativu koja bi zahtijevala od kreditnih institucija da transparentno naznače gde dobijaju kreditni novac da bi ga izdali u obliku zajma svojim klijentima ?! 

Reći će vam, krediti se izdaju na teret novca koji donose drugi klijenti koji ih stavljaju na depozit i druge račune, da kreditna institucija nije ništa drugo do finansijski posrednik koji redistribuira novac u ekonomiji. 

Pitajte ih, kako je to moguće ako je novac koji klijenti donose u banku za depozite nepovrediv, banke ne mogu da ga stavljaju u oblik kredita, potrebni su za slučaj da kupci odjednom žele da preuzmu ušteđevinu?! Ovo je nedodirljiva rezerva banke! Sledstveno, zakonskom regulativom nije uspostavljena obaveza kreditnim institucijama da preciziraju gde dobijaju kreditni novac, da bi ga izdali u obliku zajma svojim klijentima.

Da li su se političari pitali zašto je kreditni novac od banaka  osiguran samo nekoliko procenata (u najboljem slučaju nekoliko desetina procenata) legalne gotovine na depozitima koji su fizički na blagajnama i trezorima komercijalnih banaka i Centralne banke?! "Ptičjim" jezikom političara, to se naziva "nepotpuno" ili "delimično" rezervisanje, osiguranje, bankarskih obaveza. 

Zašto zakonodavna vlast dozvoljava da kreditne institucije kreditni novac delimično osiguraju?!

Zašto eksponencijani rast novca na račun kamata nije zakonski zabranjen?!

Zašto su i vlast i tzv. opozicija koja je nekada bila vlast, fokusirani na finansijsku stabilnost, a ne na prosperitet pravih ljudi?! Znaju li političari šta pričaju kada insistiraju na finansijskoj stabilnosti?! 

Finansijska stabilnost je varljiv izraz! To znači povećanje štednje za ekonomiju, jer ne možete da imate i finansijsku stabilnost i ekonomsku stabilnost istovremeno. 

Na ta i mnoga druga pitanja vam neće odgovoriti ni sadašnja vlast, ni tzv. opozicija koja je nekada bila vlast.

Političari kojima je Republika špekulacija, a revolucija zanat, ne mogu da budu dio rešenja krize. 

Onaj ko je bio dio problema ne može da bude dio rešenja. 

Republika Srpska će biti NAŠA PRIČA, A NE TUĐA!

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana