Опозиција тражи поништавање избора у Добоју

Срна
Опозиција тражи поништавање избора у Добоју

БАЊАЛУКА, ДОБОЈ - Потпредсједник ПДП-а Игор Црнадак рекао је да је ова партија послала званичан захтјев Централној изборној комисији (ЦИК) БиХ за поништавање избора у Добоју, те да тражи термин за поновно одржавање избора.

- Посматрачима ПДП-а забрањено је да врше своју функцију на укупно 68 бирачких мјеста, чиме је изборни процес непоправљиво контаминиран, те због тога резултати овако спроведених избора немају значај и не смију се примјењивати - објаснио је Црнадак.

Он је додао да њихови посматрачи "нису учествовали ни у надгледању припреме бирачких мјеста нити бројања гласова.

- Основно право сваке странке је да има своје посматраче на сваком бирачком мјесту, а у случају Добоја то право је потпуно поништено ПДП-у и другим опозиционим странакама - закључио је Црнадак.

Генерални секретар СДС-а Зоран Латиновић позвао је данас ЦИК да због, како наводи, уочених изборних нерегуларности, понови изборе у Добоју како би се "предуприједило да се слична пракса расплине широм БиХ".

- Ово је коначна прилика и посљедња шанса и за Парламентарну скупштину БиХ и ЦИК да се Изборни закон, овакав какав је, коначно и промијени - рекао је Латиновић новинарима у Добоју у паузи састанка који су организовали представници добојских градских одбора ПДП-а, СДС-а, ДНС-а и Народног покрета "Бањалука зове".

Латиновић сматра да извођење изборног процеса у тренутним условима "постаје апсурдно" и да је потребно да се "технички унаприједити његово спровођење, елиминишу фиктивни политички субјекти који остварују право да учествују у бирачким одборима и да правосудни органи санкционишу починиоце криминалних активности".

Посланик СДС-а у Народној скупштини Републике Српске Давор Шешић рекао је да подржава захтјеве о понављању избора у Добоју, који су градски одбори ПДП-а, СДС-а, ДНС-а, СП-а и Народног покрета "Бањалука зове" доставили ЦИК-у, који, како каже, треба само да се позове на неколико чланова Изборног закона да би се изборни процес поновио.

Представник Народног покрета "Бањалука зове" Саша Лазић сматра да је на крајњи изборни резултат у Добоју утицало то што "посматрачима опозиционих странака није дозвољено да присуствују на бирачким мјестима" и да су при томе "злоупотребљене инструкције ЦИК-а о превентивним епидемиолошким мјерама".

Лазић је рекао да је мотив њиховог дјеловања само да избори буду регуларно одржани и да буде испоштована воља грађана, па било ко да побиједи.

Представници ПДП-а, ДНС-а, СДС-а, Народног покрета "Бањалука зове" и СП-а јуче су, због, како наводе, уочених изборних неправилности, потписали заједнички захтјев о понављању локалних избора у овом граду, који ће бити достављен ЦИК-у.

У захтјеву се тражи и да буду смијењени актуелни предсједник и чланови Градске изборне комисије, да ЦИК у Добоју формира независну изборну комисију, да у поновљеним изборима буде онемогућен рад свим предсједницима и члановима бирачких одбора код којих су уочене изборне неправилности, да поновљене изборе прате независне организације, те да на бирачким мјестима буде постављен видео-надзор.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана