Opozicija traži poništavanje izbora u Doboju

Srna
Opozicija traži poništavanje izbora u Doboju

BANjALUKA, DOBOJ - Potpredsjednik PDP-a Igor Crnadak rekao je da je ova partija poslala zvaničan zahtjev Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH za poništavanje izbora u Doboju, te da traži termin za ponovno održavanje izbora.

- Posmatračima PDP-a zabranjeno je da vrše svoju funkciju na ukupno 68 biračkih mjesta, čime je izborni proces nepopravljivo kontaminiran, te zbog toga rezultati ovako sprovedenih izbora nemaju značaj i ne smiju se primjenjivati - objasnio je Crnadak.

On je dodao da njihovi posmatrači "nisu učestvovali ni u nadgledanju pripreme biračkih mjesta niti brojanja glasova.

- Osnovno pravo svake stranke je da ima svoje posmatrače na svakom biračkom mjestu, a u slučaju Doboja to pravo je potpuno poništeno PDP-u i drugim opozicionim stranakama - zaključio je Crnadak.

Generalni sekretar SDS-a Zoran Latinović pozvao je danas CIK da zbog, kako navodi, uočenih izbornih neregularnosti, ponovi izbore u Doboju kako bi se "preduprijedilo da se slična praksa raspline širom BiH".

- Ovo je konačna prilika i posljednja šansa i za Parlamentarnu skupštinu BiH i CIK da se Izborni zakon, ovakav kakav je, konačno i promijeni - rekao je Latinović novinarima u Doboju u pauzi sastanka koji su organizovali predstavnici dobojskih gradskih odbora PDP-a, SDS-a, DNS-a i Narodnog pokreta "Banjaluka zove".

Latinović smatra da izvođenje izbornog procesa u trenutnim uslovima "postaje apsurdno" i da je potrebno da se "tehnički unaprijediti njegovo sprovođenje, eliminišu fiktivni politički subjekti koji ostvaruju pravo da učestvuju u biračkim odborima i da pravosudni organi sankcionišu počinioce kriminalnih aktivnosti".

Poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Davor Šešić rekao je da podržava zahtjeve o ponavljanju izbora u Doboju, koji su gradski odbori PDP-a, SDS-a, DNS-a, SP-a i Narodnog pokreta "Banjaluka zove" dostavili CIK-u, koji, kako kaže, treba samo da se pozove na nekoliko članova Izbornog zakona da bi se izborni proces ponovio.

Predstavnik Narodnog pokreta "Banjaluka zove" Saša Lazić smatra da je na krajnji izborni rezultat u Doboju uticalo to što "posmatračima opozicionih stranaka nije dozvoljeno da prisustvuju na biračkim mjestima" i da su pri tome "zloupotrebljene instrukcije CIK-a o preventivnim epidemiološkim mjerama".

Lazić je rekao da je motiv njihovog djelovanja samo da izbori budu regularno održani i da bude ispoštovana volja građana, pa bilo ko da pobijedi.

Predstavnici PDP-a, DNS-a, SDS-a, Narodnog pokreta "Banjaluka zove" i SP-a juče su, zbog, kako navode, uočenih izbornih nepravilnosti, potpisali zajednički zahtjev o ponavljanju lokalnih izbora u ovom gradu, koji će biti dostavljen CIK-u.

U zahtjevu se traži i da budu smijenjeni aktuelni predsjednik i članovi Gradske izborne komisije, da CIK u Doboju formira nezavisnu izbornu komisiju, da u ponovljenim izborima bude onemogućen rad svim predsjednicima i članovima biračkih odbora kod kojih su uočene izborne nepravilnosti, da ponovljene izbore prate nezavisne organizacije, te da na biračkim mjestima bude postavljen video-nadzor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana