Ветеринари неријетко имају и необичне пацијенте: Лијече роде, вјеверице и змије

Јелена Стојишић
Ветеринари неријетко имају и необичне пацијенте: Лијече роде, вјеверице и змије

БАЊАЛУКА - Осим кућних љубимаца, који су уобичајени посјетиоци ветеринарских амбуланти, неријетко се дешава да љекари за животиње лијече дивља и егзотична створења. Тако се на ветеринарском столу нађу вјеверице, слијепи мишеви, орлови, дивље патке, чапље, роде, лисице, па чак и змије, а ови стручњаци без страха и предрасуда помажу свакој животињи.

Ветеринар Дејан Вујанић испричао је за “Глас Српске” како се његов тим нашао у несвакидашњој ситуацији.

- Недавно је у нашу амбуланту један човјек донио црвену тексашку змију која је имала кожно обољење. Иако се то у пракси не виђа често, необични пацијент је успјешно излијечен - рекао је Вујанић.

Додао је да је у току каријере имао прилику да лијечи разне дивље животиње.

- Дешавало се да забринути грађани или чланови удружења за заштиту животиња донесу повријеђеног слијепог миша, сурог орла, лане, лисицу, дивље патке, чапље, гавране и роде како бисмо им помогли - казао је Вујанић.

Дивље животиње најчешће доносе у амбуланту због повреда, болести или исцрпљености усљед гладовања.

- Лијечење подразумијева надокнаду течности, те давање антибиотика, аналгетика или витамина како би се животиње опоравиле, а неријетко и операције - нагласио је Вујанић.

Да кућни љубимци нису једини пацијенти, потврдио је и ветеринар Марко Вребац за “Глас Српске”.

- Недавно смо лијечили повријеђену вјеверицу коју смо назвали Чипи. Опоравила се након десетак дана, послије чега смо је вратили у шуму - казао је Вребац. Истакао је да рад са животињама буди у њему посебан осјећај још од студентских дана, када је почео да лијечи животиње које је до тада само посматрао.

- Сјећам се када сам као студент помагао при породу албино лавице Маше, као и док смо лијечили удава Уроша - каже Вребац.

Прије неколико мјесеци лијечили су корњачу стару 19 година.

- Животиња је тешко дисала и био јој је потребан налаз рендгена. Нисмо знали да ли је то уопште могуће због дебљине њеног оклопа, а претходно нисмо имали никакву обуку за такве ситуације - појаснио је Вребац.

Савјетовао је грађанима да буду опрезни када прилазе повријеђеним дивљим животињама.

- Помагање дивљим животињама може бити опасно, јер нас могу повриједити или пренијети заразну болест. Њихово лијечење требало би да препусте стручним лицима и да им не дају лијекове намијењене људима - каже Вребац.

Трошкови

Ветеринари помажу и повријеђеним животињама које немају власника.

- Дио трошкова за лијечење таквих животиња иде на рачун амбуланте, а остатак плаћају људи који их доведу или удружења кроз донације. Фотографије таквих животиња углавном буду објављене на друштвеним мрежама и тако нађу новог власника - рекао је ветеринар Дејан Вујанић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана