Veterinari nerijetko imaju i neobične pacijente: Liječe rode, vjeverice i zmije

Jelena Stojišić
Veterinari nerijetko imaju i neobične pacijente: Liječe rode, vjeverice i zmije

BANjALUKA - Osim kućnih ljubimaca, koji su uobičajeni posjetioci veterinarskih ambulanti, nerijetko se dešava da ljekari za životinje liječe divlja i egzotična stvorenja. Tako se na veterinarskom stolu nađu vjeverice, slijepi miševi, orlovi, divlje patke, čaplje, rode, lisice, pa čak i zmije, a ovi stručnjaci bez straha i predrasuda pomažu svakoj životinji.

Veterinar Dejan Vujanić ispričao je za “Glas Srpske” kako se njegov tim našao u nesvakidašnjoj situaciji.

- Nedavno je u našu ambulantu jedan čovjek donio crvenu teksašku zmiju koja je imala kožno oboljenje. Iako se to u praksi ne viđa često, neobični pacijent je uspješno izliječen - rekao je Vujanić.

Dodao je da je u toku karijere imao priliku da liječi razne divlje životinje.

- Dešavalo se da zabrinuti građani ili članovi udruženja za zaštitu životinja donesu povrijeđenog slijepog miša, surog orla, lane, lisicu, divlje patke, čaplje, gavrane i rode kako bismo im pomogli - kazao je Vujanić.

Divlje životinje najčešće donose u ambulantu zbog povreda, bolesti ili iscrpljenosti usljed gladovanja.

- Liječenje podrazumijeva nadoknadu tečnosti, te davanje antibiotika, analgetika ili vitamina kako bi se životinje oporavile, a nerijetko i operacije - naglasio je Vujanić.

Da kućni ljubimci nisu jedini pacijenti, potvrdio je i veterinar Marko Vrebac za “Glas Srpske”.

- Nedavno smo liječili povrijeđenu vjevericu koju smo nazvali Čipi. Oporavila se nakon desetak dana, poslije čega smo je vratili u šumu - kazao je Vrebac. Istakao je da rad sa životinjama budi u njemu poseban osjećaj još od studentskih dana, kada je počeo da liječi životinje koje je do tada samo posmatrao.

- Sjećam se kada sam kao student pomagao pri porodu albino lavice Maše, kao i dok smo liječili udava Uroša - kaže Vrebac.

Prije nekoliko mjeseci liječili su kornjaču staru 19 godina.

- Životinja je teško disala i bio joj je potreban nalaz rendgena. Nismo znali da li je to uopšte moguće zbog debljine njenog oklopa, a prethodno nismo imali nikakvu obuku za takve situacije - pojasnio je Vrebac.

Savjetovao je građanima da budu oprezni kada prilaze povrijeđenim divljim životinjama.

- Pomaganje divljim životinjama može biti opasno, jer nas mogu povrijediti ili prenijeti zaraznu bolest. Njihovo liječenje trebalo bi da prepuste stručnim licima i da im ne daju lijekove namijenjene ljudima - kaže Vrebac.

Troškovi

Veterinari pomažu i povrijeđenim životinjama koje nemaju vlasnika.

- Dio troškova za liječenje takvih životinja ide na račun ambulante, a ostatak plaćaju ljudi koji ih dovedu ili udruženja kroz donacije. Fotografije takvih životinja uglavnom budu objavljene na društvenim mrežama i tako nađu novog vlasnika - rekao je veterinar Dejan Vujanić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana